Biztos pont a nyárban

2022.06.02. 19:00

Egyetlen áldozatot sem hagynak magára Siófokon

Áldozatsegítő pont nyílt csütörtökön a Siófoki Rendőrkapitányság épületében. Az országos áldozatsegítő hálózat részeként működő támogató ponton egyebek mellett bűncselekmények, balesetek áldozatai kérhetnek már ezen a nyáron is segítséget.

Illusztráció

– A kormány 2017-ben kötelezte el magát az áldozatsegítő rendszer kiépítése és fejlesztése mellett – mondta Szeiler Orsolya az Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a siófoki megnyitón. Hozzátette: a cél az, hogy az áldozatsegítés 2025-ig - a már működő 11 központtal és 3 rendőrségi segítőponttal együtt - országos hálózattá fejlődjön.

Szeiler Orsolya arról is beszélt, hogy az elmúlt évben 18 ezer állampolgár panaszait orvosolták az áldozatsegítő központokban és a rendőrséggel való együttműködésnek köszönhetően, csökkenő bűncselekményszámok mellett is egyre több áldozattá vált honfitársunknak tudnak segíteni. 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon több mint 10 éve kapott kiemelt szerepet az áldozatvédelem ügye, erről beszélt a siófoki megnyitón Molnár Gábor megyei rendőrfőkapitány. Mint mondta, az áldozat kiszolgáltatott ember, a rendőrségnek pedig az általános emberség szabályai szerint is segítő kezet kell nyújtania. 

A főkapitány beszámolója szerint Somogyban tavaly 4500 bűncselekmény történt, ebből 1600 áldozatot értek el és sikerült nekik segítséget nyújtaniuk. Molnár Gábor arról is beszélt: örül annak, hogy az áldozatvédelmi pont a siófoki kapitányság épületében nyílhatott meg. Ez azért is jelentős, mert a déli part 74 kilométernyi partszakasza nyáron milliós várossá duzzad, ahol a nagy számok törvénye alapján az áldozatok száma is jelentősen megemelkedik. 

Az áldozatsegítő pont átadóján Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója kiemelte, hogy az áldozatvédelem szerepe egyre fontosabb. 2020-hoz képest a hivatal által biztosított azonnal pénzügyi segítség a tavalyi évre több mint duplájára emelkedett, de az anyagiak mellett a krízishelyzetekben szükséges lelki, pszichológiai támaszt is megkapják az áldozatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában