Kánikula

2022.06.27. 15:01

Ezeken a klimatizált helyeken hűsölhetünk Somogyban

Ahogy arról írtunk harmadfokú hőségriadó van érvényben megyénkben is csütörtök éjfélig. A megyei katasztrófavédelem közleményében tanácsokkal látta el a lakosságot a baj megelőzése érdekében.

Sonline

Fotó: Shutterstock

A katasztrófavédők kiemelik, hogy az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz.  A vízparton tartózkodóknak azt javasolják ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban. Ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.    

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását. 

Az alábbi lista segítségével szemezgethetünk a Somogyban található klimatizált helyiségekről, ahova betérhetünk hűsölni ha szükséges. Ide kattintva megtekinthető a táblázat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában