Készülj, nagy, jövünk!

2022.06.16. 10:03

Harminckétezer somogyi diák véste fel a V betűt a táblára

Fellélegezhetnek a tanárok és a diákok. Szerdán délután véget ért a 2021–2022-es tanév. A tanulók csütörtöktől már élvezhetik a nyári vakációt, a pedagógusoknak azonban még bőven akad feladata a következő hetekben. Somogyban több mint 32 ezer általános és középiskolás diáknak csengettek ki.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

A Kodály Zoltán Központi Általános Iskola egyik első osztályában is színes „Vakáció!” felirat emlékeztet arra, hogy véget ért a tanév és kezdődik a nyári szünet. A gyerekek még külön papírlapra is felírták egyesével a betűket, majd kiszínezték, hogy olvashatóbb legyen a várva várt szabadság. 

A kisdiákok nagyon készülnek a nyárra. Dinya Bence első osztályos tanuló kérdésünkre elmondta, hálás tanító nénijének, hogy megtanította írni és olvasni. Sok élménnyel gazdagodott, de most már várja, hogy elmehessen a kaposvári Virágfürdőbe, az igali strandra és Sopronba kirándulni. 

– Nagyon elfáradtam, ezért várom már a nyarat – vette át a szót egy másik diák. Bencs Hanna. Elmondta, sok barátot szerzett az elmúlt hónapokban. Tanítója bevezette a betűk és a számok világába, holnaptól viszont már a felhőtlen vakációra szeretne koncentrálni. Az utolsó napokban már nem tanultak a kodályos gyerekek. Filmet néztek, beszélgettek és a nyári terveikről meséltek egymásnak. 

Hasonlóan telt a tanév vége a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Iskolában is. Farkasné Papp Ágnes intézményvezető elmondta, az idén volt 30 éves az intézmény, ezért szinte minden programot a jubileum köré szerveztek. Kiemelte, a diákok nagyon sok tanulmányi versenyen vettek részt. Több kiváló országos eredménnyel is büszkélkedhetnek. 

évzáró iskola diák telefon ünnepély
Forrás: Lang R.

– Ezen a héten már nem tanultak a diákok, olyan eseményeket szerveztünk nekik, amivel jól rá tudnak hangolódni a nyárra. Az egyik pedagógus meghívta a tanítványait az otthonába és szalonnát sütöttek – mondta Farkasné Papp Ágnes. Hozzátette, a következő héten Balatonfenyvesen hittantábor, az iskolában bejárós napközis tábort tartanak. 

A szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában is mozgalmas volt az elmúlt tanév. Lukács Anett igazgató lapunknak elmondta, minden rendezvényt meg tudtak tartani és amit leírtak a munkatervbe azt teljesítették is. Kiemelte, az utolsó tanítási napon tanár–diák vetélkedőt szerveztek. A pedagógusoknak és a gyerekeknek röplabdamérkőzésen kellett megvívniuk egymással. Lukács Anett hozzátette, javultak a tanulmányi eredmények, négyen nevelő-testületi dicséretet kaptak, a 110 tanulóból 29-nek kitűnő és jeles lett a bizonyítványa. 
 

A kodályosok jobban teljesítettek

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója lapunknak elmondta, az Oktatási Hivataltól megkapták az előző évi kompetenciamérés elemzését. A hatodik évfolyamosok országos eredménye valamelyest csökkent az előző évhez képest, a nyolcadikosok teljesítménye azonban a korábbi mérésekkel megegyező volt. A főigazgató kiemelte, a Kodály-iskolában a hatodikos és a nyolcadikos diákok is lényegesen jobban teljesítettek, mint az országos átlag. Hozzátette, a hozzájuk tartozó 11 intézményből 3569 diák és 345 pedagógus kezdi meg a szünetet. Kiemelte, több munkatársuk is nyugdíjba ment, vagy pályát módosított, ezért hamarosan 27 álláshelyet hirdetnek meg. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában