Szezonnyitó

2022.06.16. 12:55

Jó nyárra számítanak, folytatják a fejlesztéseket

Harmadik alkalommal szerveztek balatoni szezonkezdethez kapcsolódóan kerekasztal beszélgetést Fonyódon. A térség politikusai és turisztikai szakemberei bíznak abban, hogy idén is sokan ellátogatnak a tóhoz, a fejlesztések pedig folytatódnak a balatoni és a háttértelepüléseken is.

Góz Lilla

A 2020-as évben hagyományteremtő célzattal szervezte meg először a Fonyódi Polgári Egyesület a balatoni szezonkezdetet megelőző kerekasztal beszélgetést. Farkas Gábor szervező köszöntőjében elmondta: a somogyi politikusok és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel bizakodóak az idei nyári szezont tekintve. - 2019-ben 42 millió vendégéjszakát töltöttek el hazánkban és ez a szám elérhető lesz év végére – mondta el Bődi Ivett a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettes. Kiemelte: tavaly a turisták 80 százaléka belföldről érkezett, 7,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a tónál. - Nem estek vissza a foglalások se belföldről, se külföldről a háború miatt – emelte ki a vezérigazgató helyettes.

– Hiszünk a Balaton jövőjében és az elmúlt években fél milliárd forintból fejlesztettük strandjainkat – mondta el Hidvégi József, Fonyód polgármestere. Hozzátette: a balatoni településnek tizenkét strandja van, amelyből tíz ingyenes. Azt tapasztalják: nagy mértékben megnőtt az ingatlanok iránti kereslet és sokan egész évben itt tartózkodnak, távmunkában innen dolgoznak. – Sportcentrumot alakítunk ki az új sportcsarnoknál, hiszen igény van az aktív pihenésre és bízunk benne, hogy sportegyesületek is itt töltik majd a nyári felkészülést– jegyezte meg a polgármester.

– Az egész éves balatoni szezon érdekében szükség van a háttértelepülésekre, a csisztapusztai fürdő és a fenyvesi kisvasút nagy népszerűségnek örvend, valamint a megújult fonyódligeti gyermektáborban jövő hétfőtől több ezer fiatal pihenhet – mondta el Móring József Attila, a dél-dunántúli régió fejlődéséért felelős kormánybiztos. Kiemelte: az alap infrastruktúra, mint az autós és kerékpárutak utak fejlesztése elengedhetetlen a minőségi fejlődés érdekében.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő kiemelte: a tavalyi év sikeres volt, rendkívül sok minőségi és széles körű programok mellett, modernizálódtak a szálláshelyek, az önkormányzatok fejlesztették strandjaikat. –  Az útfejlesztések mellett nagy szükség van a szennyvízrendszerek kiépítésére – jegyezte meg a képviselő. 

Huszti Gábor, a megyei önkormányzat alelnöke megjegyezte: az elmúlt években 3 milliárd forintot költhettek balatoni turisztikai fejlesztésre, példaként említette a boglári, földvári strandot és a buzsáki Berek Látogatóközpontot. Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott kiemelte: a megyében 66 természetes fürdőhely található, ebből 64 a Balatonnál és a napokban zajlott ellenőrzés során megállapították, hogy kiváló a tó víz minősége. 

Szári Zsolt Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: a koronavírus járványhelyzetben 2020-ban soha ennyien nem horgásztak a Balatonnál és idén is sok horgászra számítanak. A nemzetközi versenyek utáni halpusztulásról azt mondta, hogy egy távol-keleti vírus érte el hazánkat, a pontyödéma a legyengült nagyobb halakat érinti a felmelegedő vízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában