Fotók!

2022.06.30. 19:46

Azt eszik, amit főztek a Krúdyban táborozó kis kukták

Lángos, bolognai spagetti és fagyi is készült a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium tankonyháján. Tucatnyi kis kukta, 8–14 éves gyermek főzhet-süthet a gasztrotáborban. Tudásukat otthon is bemutatják majd a családjuknak.

Góz Lilla

Évekkel ezelőtt megszületett az ötlet, hogy egy gasztrotábort szervezzenek gyerekeknek a siófoki Krúdy-iskolában. Sajnos a koronavírus-járvány közbeszólt, de az idén végre sikerült három turnusban gyermekeket fogadniuk. – A második turnusban vagyunk, tizenegy gyermek dolgozik a konyhában – mondta el Leányvári Krisztina, a tábor főszervezője. A szak­oktató hozzátette: a siófoki és környékbeli gyermekek reggel nyolc órakor kezdenek, először reggelit készítenek maguknak, amit közösen fogyasztanak el. Tükörtojás, bundás kenyér és maguk fonta kalács is került szerdán az asztalra. A hűvös árkádok alatt zajlik a reggeli, majd nekiállnak az ebéd elkészítésének. 

– Mindent ők készítenek, szeletelik a zöldséget, gyúrják a tésztát. Ahogy megfőtt az ebéd, a közös étkezés után el is mosogatnak és letisztítják az asztalokat – jegyezte meg Leányvári Krisztina. Fontos szempont a fenntarthatóság, nem pazarolnak a gyerekek, a mosogatás sem folyó vízben történik. 

– Nagyon szerették a bolognai spagettit, a gíroszt pitában, de a pizza, a hamburger is nagy sláger volt eddig, desszertnek a linzer mellett fagyi és hozzá tölcsér is készült – sorolta a táborvezető. – A gulyásleves szinte mind elfogyott, a csipetkét örömmel szórták bele a gőzölgő lébe, nagyon élvezték – mesélte mosolyogva. Nagyon örülnek a visszajelzéseknek, a szülők szerint azok a gyerekek, akik eddig nagy ívben elkerülték a konyhát, már szívesen segítenek. Bálint például a táborban szerzett tudását kamatoztatta otthonában. 

– Vacsorára tükörtojást sütöttem, szépen tálalva kínáltam otthon – mesélte a kisfiú. A nagy melegben jégkockával hűsítik magukat és sok limonádét isznak. Jut idő kézműves és sportfoglalkozásokra is. A szociális munkás mellett minden nap egy-egy pedagógus vezeti a szabadidős programokat, több diák a közösségi szolgálat keretében segít a táborban. 

Leányvári Krisztina elmondta: örülnek, amikor a gyerekek azt mondják ebédkor, hogy nemcsak az íze miatt finom az ebéd, hanem büszkék arra, hogy ők főzték. 
– Az a tapasztalatunk, hogy idő hiányában a legtöbb gyermek kimarad abból, hogy együtt főzzön a szüleivel, s ha nincs nagymama, akkor nincs erre lehetőségük. Az általános iskolákban sincs ilyen jellegű tanóra. Ha most itt csak annyit elérünk, hogy felnőttkorára a vendégeknek tud egy jeges üdítőt keverni vagy egyszerűbb ételt elkészíteni, már nagyon megérte – mondta el a szakoktató. Szerinte nagy öröm, hogy sok gyermek szeretne ebbe az irányba tovább tanulni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában