Gyalogosan biztonságban

2022.06.18. 11:42

Minden zebra mellé elkelne egy rendőr

Zebra terv címmel háromnapos közlekedésbiztonsági kampányt indított a rendőrség a gyalogosbalesetek elkerüléséért. Drón, testkamerák és civil járművek is segítik az akciót.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Kaposvár, Nagyatád, Fonyód, Marcali, Barcs és Siófok az akció helyszíne – mondta szerdán Batta Zsolt Iván, a Somogy Megyei Rend­őr-főkapitányság sajtóreferense. – Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság indította a kampányt, ami Somogyban több mint 20 nagy forgalmú helyszínt érint. 

A KSH adatai szerint megyénkben 2019-ben 13 baleset történt a gyalogosok hibájából, 2020-ban 15, 2021-ben 17. A rendőrség tájékoztatása szerint a korábbi időszakra jellemző volt, hogy évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, s 150 sérült életét nem tudták megmenteni. Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, nagyjából 2000 járókelő sérült meg balesetben, de még mindig több mint száz gyalogos elütése végződik tragédiával. 

A kaposvári rend­őrök szerdán négy helyszínen ellen­őrizték a forgalmat, délelőtt a Budai Nagy Antal utcában, illetve az egyik Berzsenyi utcai áruháznál találkozhattak velük a közlekedők. – Van néhány autós, aki még akkor sem adja meg az elsőbbséget, hogy látják, babakocsit tolok – mondta a kaposvári Hencz Alexandra, aki másfél éves kislányával és párja édesanyjával a rend­őrök figyelmétől kísérve kelt át a gyalogátkelőhelyen. – Az se ritka, hogy még a zebra közepén megyek, de közvetlenül a hátam mögött már gurulnak tovább az autók. A gyakori ellenőrzés mindannyiunk biztonságát szolgálja. 
 

Kerékpártolvaj ellen regisztráció 

Mentsd a bringád! – ingyenes kerékpár-regisztrációt tartottak szerdán Kaposváron. A bicikli adatait, fotóját, és az egyedi jellemzőket országos adatbázisban rögzítik, s a tulajdonos egy BikeSafe matricát is kap, amit a kerékpárra ragaszthat. Volt, aki már kora délután megjelent az SMRFK épületénél. Érthető az óvatosság, hiszen egy jobb minőségű, használt kerékpár ára több tízezer forint, egy új bringa pedig 200–300 ezer forint, vagy még ennél is drágább. Hamarosan újabb kerékpáros regisztrációt tartanak Siófokon, Balatonföldváron és Lellén is. 
 

Visszatartó hatású a büntetés 

Az a sofőr, aki az átkelőnél nem ad elsőbbséget a gyalogosnak, a 15 ezer forint helyszíni bírságon kívül 6 büntetőpontot kaphat – mondta a sajtóreferens. A gyalogosok védtelen közlekedők, az ő biztonságukra össz­pontosít a baleset-megelőzési ellenőrzés. A rendszeres figyelmeztetések ellenére ugyanakkor az is előfordul, hogy a gyalogosok nem a kijelölt átkelőhelyen mennek át, figyelmetlenek vagy takarásból lépnek a kocsik elé. A szerdai kaposvári ellenőrzés során a járművezetők alapvetően betartották az előírásokat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában