Vakáció

2022.06.15. 13:22

Nyaralás közben sem lankadhat a figyelmünk

Még el sem kezdődött a vakáció, de már történt strandlopás. Az áldozatnak szerencséje volt, mert gyorsan elkapták a tolvajt, de a rendőrök azért elláttak néhány jótanácssal, hogy mi ne járjunk hasonlóképpen. Ugyanígy a Somogy Megyei Katasztróafvédelmi Igazgatóság is hasznos tudnivalókat osztott meg a közelgő szünidő kezdethez kapcsolódóan.

Sonline

Illusztráció

Fotó:

Egy 38 éves siófoki férfit azzal gyanúsít a rendőrség, hogy áldozata figyelmetlenségét kihasználva ellopta pénztárcáját a Balaton-parton. Az ügy adati alapján az eset kedd dél körül egy siófoki szabadstrandon történt, a tolvaj a fürdőző háta mögé lopakodva felkapta áldozata pénztárcáját, majd kerékpárra pattanva elmenekült a helyszínről.

Az áldozat, valamint a szemtanúk pontos személyleírása alapján a rendőröknek sikerült azonosítani a tolvajt. A körzeti megbízottak a feltételezett elkövetőt a belvárosban egy órán belül megtalálták, elfogták és előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra. A gyors reagálásnak köszönhetően a ruházat átvizsgálása során az eltulajdonított készpénz jelentős része elő is került, így az áldozat visszakaphatta azt. A nyomozók L. Zoltánt lopás vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az eset apropóján felhívta a figyelmet, hogy hasonló jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében nyáron, strandolás közben is maradjunk éberek. 

A rendőrök a következőket javasolják: 

  • A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges használati tárgyait, iratait, bankkártyáit hagyja otthon!
  • Csak éppen elegendő mennyiségű készpénzt vigyen magával a strandra!
  • Mobiltelefonját, fényképezőgépét, kameráját, gépkocsijának kulcsait ne hagyja őrizetlenül, használja az értékmegőrzőket!
  • A törölköző nem értékmegőrző!
  • Gépkocsiját mindig zárja be, értékes tárgyakat, táskát soha ne hagyjon az utastérben, de még a csomagtartóban sem!
  • Nyaralója, apartmanja ajtajait, ablakait távozáskor mindig zárja be, és használja a rendelkezésre álló riasztót is!

 

Mivel hamarosan startol a vakáció, a katasztrófavédelem is óvatosságra inti a pihenő családokat. 

A kaposvári hivatásos tűzoltók a szünidő beköszönte előtt több intézménybe is ellátogattak, hogy felhívják a figyelmet a legfontosabb tűzmegelőzési tudnivalókra és  többek között a tavi viharjelzés működésére.

Miután a Balatonon a legnagyobb veszélyt a hirtelen lecsapó nagy erejű szél jelenti, ezért a strandolók biztonsága érdekében korszerű - sárga villogó fénnyel - jelző rendszer működik.

Elsőfokú viharjelzés: 45 villanás/perc

A jelzés arra figyelmeztet, hogy a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60-nál gyengébb. Ekkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Csónakkal, vitorlással, szörffel már nem célszerű a part közelségét elhagyni. Különösen fontos a gyermekek fokozott felügyelete és figyelmeztetése.

Másodfokú viharjelzés: 90 villanás/perc

A viharos, 60 kilométer/órás széllökés előtt legalább 30 perccel látható. Ilyenkor kétszer olyan gyorsan villognak a lámpák. Ettől kezdve a kijelölt helyeken sem szabad fürdeni, vagy csónakkal, vitorlással a vízre menni! A Balatoni vihar igen hirtelen bekövetkező természeti jelenség, általában orkán erejű széllel, hatalmas hullámokkal jelentkezik.

A Balatonon 36 part menti, 3 tóközepi és további 15 mobil viharjelző található. Így egy adott pontról legalább hármat is lehet látni, amelyek mind a vízben és a vízen tartózkodók biztonságát szolgálják.

Forrás: police.hu/katasztrofavedelem.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában