Árérzékeny vendégek

2022.06.25. 11:30

Nyílik az olló a szépségipari szolgáltatók zsebében

Nyílik az olló a szolgáltatóknál. Az inflációs hatás miatt indokolt lenne az áremelés a fodrászatokban és a kozmetikákban, ám a szépségipari vállalkozók az árérzékeny hazai fogyasztók miatt nem merik bevezetni, így a bevételből egyre kevesebbre futja.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Elfogyunk, mint manapság a borravaló! – nevetett az ősz hajú úr, miközben a frizuráját igazították Kaposváron egy belvárosi fodrászatban. Arra utalt, hogy egy átlagos hétköznap délelőtt hamar kapott időpontot. Ritkul a vendég, s már a Covid is betett a fodrászatoknak, mondta a fodrásznő munka közben. – Bizony árat kéne emelni, de nincs pénzük az embereknek! – fogalmazta meg a véleményét. – Sokáig nem maradhat így, mert megy fel a hajfesték és a hajlakk ára is. De nem lehet mindent a vendégre hárítani, mert máshová megy! 

Somogyban az urak akár 1000–2000 forintért is kapnak már új frizurát, míg a hölgyek 3000–10 000 forintot hagynak ott a fodrásznál egy-egy alkalommal. A kozmetikusoknál stagnálnak az árak, de nagy a valószínűsége, hogy év végén sokaknak muszáj lesz drágítani a szolgáltatásokon. 

Koncz Krisztina 1996 óta működtet manikűr- és pedikűrszalont Nagyatádon. Utoljára tavaly év elején emelt tíz százaléknyit az árain, azóta tartja magát az önként vállalt „ársapkához”, de nem tudja, hogy mit hoz majd az év vége. 

Azt mondta: alapanyaghiány vagy ellátási zavar nincs az ukrán háború miatt, és az is elmondható, hogy a hölgyek most még nem spórolnak a szépségen, tehát a fogyasztás emiatt annyira még nem esett vissza. Viszont érzi, hogy a stagnáló bevételei egy inflációs környezetben már nem érnek ugyanannyit, mint korábban, ha betér vásárolni egy élelmiszer-áruházba. 

 

A kozmetikusokkal egy hajóban 

– Éppen vasárnap kaptam egy kör-e-mailt egy kozmetikai termékeket forgalmazó cégtől, hogy emelkednek az alapanyagok árai – mondta egy kaposvári kozmetikus. – Hasonló okok miatt minden évben emelünk az árakon, de ezt egy év alatt kétszer már nem merem megtenni. 

– Senki sem hagyott még ott a vendégeim közül azért, mert magasabb lett a frissítő- és gyógymasszások ára, felelte kérdésünkre egy barcsi masszőrnő. Minimálisan ugyanis kénytelen volt árat emelni, de nem tervez újabb árnövekedést, mert szeretné megtartani a vendégeit.

 

Külföldi viszonylatban alacsony árak 

A magyar fodrászok országos szervezetei szerint elkerülhetetlennek tűnik a szolgáltatási árak növelése, mert míg a magyar piacon az átlagos fejpénz továbbra sem haladja meg a 3500 forintot, addig Nyugat-Európában a diszkont hajvágás ára 20–25 euró, sőt a külföldi szalonok többsége már csak 35–40 eurótól felfelé vállal munkákat. Így a szolgáltatási árban három-négyszeres vagy még nagyobb a különbség, miközben a felhasznált eszközök és hajápoló szerek terén legfeljebb másfélszeres az eltérés, és a fennmaradó részt a rezsiköltségek nem indokolják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában