Fajspecifikus vírus

2022.06.11. 20:00

Pontyödéma okozhatja a balatoni halpusztulást

Az utóbbi években egyre többször került fókuszba a balatoni pontyelhullások témája. Szerkesztőségünknek is jelezték a Balaton-parti településeken élők, hogy megfigyeléseik szerint az IBCC-verseny után jelennek meg a termetes méretű pontyhullák.

Turbéki Bernadett

File name :DSC_0290.JPG File size :1.2MB(1278846Bytes) Date taken :2004/09/09 15:34:22 Image size :2000 x 1312 Resolution :300 x 300 dpi Number of bits :8bit/channel Protection attribute :Off Hide Attribute :Off Camera ID :N/A Camera :NIKON D1H Quality mode :FINE Metering mode :Center-weighted Exposure mode :Programmed auto Speed light :Yes Focal length :28 mm Shutter speed :1/250second Aperture :F7.6 Exposure compensation :0 EV White Balance :Auto Lens :18 - 35 mm F 3.5 - 4.5 Flash sync mode :Normal Exposure difference :0.0 EV Flexible program :No Sensitivity :ISO200 Sharpening :High Image Type :Color Color Mode :Mode I(sRGB) Hue adjustment :3 Saturation Control :N/A Tone compensation :Normal Latitude(GPS) :N/A Longitude(GPS) :N/A Altitude(GPS) :N/A

A horgászok egy része ezért úgy gondolja, hogy a verseny alatt használt csalik, etetőanyagok beltartalma, majd a betárolt és visszaengedett halak miatt jelentkezik az elhullás. 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai összevetették a korábbi évek haltetemeinek mennyiségét 2016-tól kezdődően, s honlapjukon nyilvánosságra is hozták. Tapasztalataik szerint a tavaszi pontyelhullások 2017-től kezdve emelkedtek meg a szokásosnál nagyobb mértékűre. A NBBH 2013-tól, a IBCC 2015-től tart nagyszabású versenyeket a tavon. 

– 2016-ban az elhullás jelentős része a nyári időszakra esett, az őszi versenyek után nem tapasztaltunk megnövekedett pontyelhullást – összegzett Szári Zsolt vezérigazgató. – A tavaszi pontyelhullás arányaiban nagyobb volt, mint a megelőző években. Ha az etetőanyag okozná a tavaszi elhullást, a jelenségnek ősszel is mutatkozni kellene. 

Felmérések szerint a szabadidős horgászat során a Balatonba évente bejuttatott etetőanyag mennyisége 2039 tonnára becsülhető. Ezzel szemben az évi 2 verseny során tóba került 48 tonna csalétek csupán töredéke a szabadidős horgászat által beszórt mennyiségnek. Ha a bojli okozná a problémát, más halaknak is jelentősen pusztulniuk kellene, hiszen egyéb fajok is fogyasztanak belőle, vonta le a következtetést Szári Zsolt. 

A szakemberek inkább a pontyödémával magyarázzák, amelyet egy himlőszerű vírus okoz. Elsősorban a nagyobb méretű egyedek hullanak el, mert ezek ellenálló-képessége kisebb. Egyes megfigyelések inkább a tó vízhőmérsékletével hozzák összefüggésbe a jelenséget, ez alapján 14–22 fok között jelentkezik a probléma. Mivel a vírus emberre nem veszélyes, abszolút fajspecifikus, így a fertőzött pontyok kifogásukat követően fogyaszthatóak. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szerint a tógazdaságai jelenleg mentesek a betegségtől, de a természetes vizekbe különféle úton-módon bekerülhet a kórokozó.

A borítókép illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában