Illegális szenvedély

2022.06.21. 11:30

Sok somogyi diák is rákapott a manórúdra

Egyre nagyobb teret hódít az Elf Bar, vagy másik ismert nevén a manórúd, amely egy nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal feltöltött, új típusú, akkumulátoros, eldobható cigaretta. Főleg a tinédzserek körében vált gyorsan divattá, ízes aromái, kellemes illata és mutatós kialakítása miatt.

Lapat Lili

Zacher Gábor toxikológus szerint ezek az eldobható cigaretták nagyon károsak az egészségünkre. – Nem tudjuk pontosan, hogy mit tartalmaznak ezek a rudak, de a bennük lévő nikotin, illatanyagok és növényi glicerinek már önmagukban is negatív hatással vannak a légzőrendszerünkre – mondta a Somogyi Hírlapnak a toxikológus. – Egy 1500 slukkos manórúd akár 2 doboz cigarettának is megfelelhet, ami rettentően megnöveli a dohányzásra rászokás veszélyét a fiatalok körében – tette hozzá. 

Az Elf Barokat bárki, akár 18 éven aluli is könnyen meg tudja rendelni különböző oldalakról, így rengeteg fiatal kezdett bele az illegális kereskedésbe, a készülékeket pedig jellemzően közösségimédia-felületeken árulják. Azonban a hatályos szabályozás értelmében jogszerűen csak trafikban lenne értékesíthető, ráadásul az ízesített liquidek nélkül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTH) lépett ez ügyben a múlt héten: ezentúl folyamatosan ellenőrzik a manórudak illegális kereskedelmét. A NAV az elmúlt hetekben összesen 30 ezer terméket foglalt le 135 millió forint értékben. Az eddigi legnagyobb fogás egy 18 ezer darabos tétel volt. A Magyarországon engedély nélkül értékesítők 5 milliós bírsággal is szembesülhetnek. 

A fiataloknak sajnos tetszik 

Az Elf Bar veszélyeiről a Kréta rendszeren keresztül a diákokat és a szülőket is figyelmeztették, továbbá egy ingyenesen hívható zöldszámot (1828) is elindított a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, ahol az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket várják. 

Lapunknak több húszas éveiben járó somogyi fiatal elmondta a véleményét és tapasztalatát az Elf Barról. A válaszok alapján a megkérdezettek többségével a barátok, ismerősök ismertették meg a készüléket, és kivétel nélkül mindegyiküknek tetszettek a változatos, különleges ízek. Mindegyik megkérdezett tisztában van vele, hogy káros az egészségére, ezért – mint elmondták – csak ritkán szívják a manórudat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában