Itt a nyár!

2022.06.15. 09:00

Strandnak is megfelel a Deseda és a Dráva

Jó és kiváló besorolást kaptak a hazai szabadvízi fürdőhelyek az Európai Unió értékelési rendszere alapján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint 229 természetes fürdőhely közül mindössze négy esett csak a kifogásolt kategóriába.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. 

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint a megyében jelenleg 66 természetes fürdőhely üzemel, melyből a Balaton déli partján Balatonberénytől Balatonvilágosig 64 található. Ezeken kívül Belső-Somogyban van még kettő. Kaposváron a Deseda tónál található az egyik kijelölt fürdőhely, Barcsnál pedig a megye egyetlen folyóparti strandja, a drávai szabadstrand működik. Hajmáson a Zselicvölgy Plázs ebben a szezonban nem üzemel. A helyszíni szemlék alapján az üzemelés feltételei biztosítottak. A fürdési idényben folyamatos monitorozzák a fürdőhelyeket, általában 4 mintát vetetnek az üzemeltetők. Az első mintavételeken már túl vannak, a vizsgálatok alapján jelenleg valamennyi strand vize alkalmas a fürdésre. Természetes vizek esetében fürdést követően javasolják a zuhanyozók használatát. A nem engedélyezett fürdővizeken, a nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolják a strandolást, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. Ilyen például a kaposvári Töröcskei-tó, a bárdudvarnoki Petörke-tó, a gyékényesi bányató. 
 

Júliusban érkezhetnek a zászlók 

Május 31-ig jelentkezhettek a balatoni önkormányzatok a Kék Hullám Zászló strandminősítésre. Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta: közel húsz éve minősítik a vízpartokat, és egyre színvonalasabb strandokkal találkoznak a helyszíni szemle során. Hozzátette: harminckét szempont alapján vizsgálják a strandokat a szövetség mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki nemzeti Park munkatársai. Ellenőrzik a parkolással kapcsolatos, a környezet állapotát tükröző, családbarát szolgáltatásokat, az akadálymentesítést, de a strandi büfék kínálata, a vizes helyiségek állapota is befolyásolja a pontozást. A helyszíni bejárások már zajlanak és július első napjaiban adják át a minősítéseket az érintetteknek. Két különdíj is gazdára talál: a Balaton Családbarát strandja és a Balaton Legzöldebb strandja. 
 
Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában