Közétkeztetés

2022.07.03. 07:00

Az ingyen falatok esnek a legjobban a szünidő alatt

Több mint négyezer-ötszáz somogyi gyermek kap ingyenesen ebédet a nyári szünetben. A települési önkormányzatok szerint nagy szükségük van a meleg ételre a hátrányos helyzetű családoknak. Szinte kivétel nélkül minden jogosult élt ezzel a lehetőséggel.

Góz Lilla

Fasírozott, petrezselymes burgonya és köményes leves volt a keddi ebéd a somogyjádi iskolában működő konyhában. Zoltán kerékpárral érkezett a menüért. – Minden nap jövök az ebédért, szeretem a mait is, de a kedvencem a bolognai spagetti – mondta el a helyi általános iskolás. Vele együtt összesen 75 gyermek kap ingyen ebédet nyáron a településen. 

– Somogyjádon eljönnek az ebédért az iskola ebédlőjébe, Alsóbogátra, Eddére, Osztopánba, Jutába viszont kiszállítjuk a gyerekeknek – mondta el Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere. – Az ételt a falugondnokok házhoz viszik. 

A polgármester azt mondta, hogy aki jogosult az ebédre, szinte kivétel nélkül él a lehetőséggel. – Sok családban dolgozik az anya és az apa is, így nincs idejük meleg ételt készíteni ebédre – tette hozzá Lőrinczné Kiss Ilona –, de anyagilag is nagy segítség ez a számukra, hiszen magasak a nyersanyagárak, a víz- és gázköltség is. 

Kisbajomban ötvenkét gyermek kap ingyenes ebédet a szünidő alatt. – A falugondnoki busz hozza az ételt a kutasi iskola főzőkonyhájáról, és az óvodánál vehetik át fél 12 és dél között – mondta el Szelidné Gerencsér Angyalka, Kisbajom polgármestere. Hozzátette: a jogosultak kivétel nélkül minden nap érkeznek az ebédért, nagy segítség ez a hátrányos helyzetű családoknak. 

A kaposvári önkormányzat július 4-e és augusztus 31-e között biztosítja a szociálisan rászoruló gyermekek számára a napi egyszeri ingyenes meleg ételt. Sovány Tamás Tiborné Varga Anita, a városi szociális iroda vezetője elmondta: 119 gyermeknek igényelték az ebédet, és eddig 110 jogosult szülője vette át az ékezésre szóló jegyet. – A törvény szerint a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kaphatnak meleg ételt, de Kaposváron évek óta az összes gyermekvédelmi kedvezményben részesülőnek biztosítjuk a térítésmentes étkezést – emelte ki az irodavezető. Hozzátette: a Kodály iskolában helyben fogyaszthatják el az ebédet, elvitelre a Szociális Gondozási Központban, a Madár Utcai Tagóvodában, a Tar Csatár Központi Óvodában, a Szigetvár Utcai Idősek Klubjában lehet igénybe venni a szünidei nyári gyermekétkeztetést. Az ukrán menekült gyermekek is jogosultak az ingyenes ebédre, de még nem érkezett igény tőlük a városi önkormányzathoz. 

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2016. január 1-jétől az önkormányzatoknak kötelező feladata az intézményen kívüli szünidei étkezés biztosítása a nyári, a téli, a tavaszi és az őszi szünetben. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek 5 hónapos kortól 18 éves korig kell meleg ebédet biztosítaniuk. 2022-ben országosan 97 ezer 211, Somogyban 4540 gyermek kap ingyenesen ebédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában