Ajándékba kapott idő

2022.07.01. 15:07

Bölcsőde épült a nyugdíjas otthon mellett Kaposváron

A legfiatalabbak és a legidősebbek együtt tölthetnek minőségi időt, miután a Magyar Pünkösdi Egyház az országban egyedülálló módon bölcsődét nyitott kaposvári nyugdíjas otthona mellett.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Pénteken már nyolc gyermek birtokba is vette a modern épületet és a tervek szerint a jövőben rendszeresen szerveznek közös programot nekik az idősekkel. A játékok felfedezésével kezdődött az első nap a Magyar Pünkösdi Egyház bölcsődéjében. Zsombor megszeppenve lépett be az ajtón, de hamar feloldódott. – Két éves és a szülei dolgoznak mindketten, szerettük volna, ha egy bölcsődében vele egykorú gyermekekkel töltheti a hétköznapokat – mondta el Stier József, a kisfiú nagypapája. Míra mindössze 14 hónapos, de jövőre ő is ebbe az intézménybe fog járni. – Tervezzük a második babát és könnyebbséget jelentene, ha kislányom bölcsis lenne és nagyon megtetszett az épület, a dolgozók hozzáállása, emiatt választottuk – mondta el Bánuszné Pap Edina.

2018-ban fogalmazódott meg Óvári Róbertben a bölcsőde ötlete. – Külföldön láttam a mintát és a jó hatásairól olvastam, akkor döntöttem el, hogy mi is meg tudnánk válósítani itt Kaposváron – mondta el Óvári Róbert, az intézmény vezetője. Hozzátette: sok családban az idős hozzátartozók messzebb laknak, vagy már nem élnek a nagyszülők, s hogy a kicsik profitálhassanak az idősekkel közösen töltött időből, sok közös programot terveznek a gyermekeknek és az időseknek. 

pünkösdista bölcsőde
Lang Róbert

Nyolc kaposvári és környékbeli gyerekkel indult a kerekerdő csoport és szeptemberben a csemetekert csoport is benépesül nyolc kicsivel. 

pünkösdista bölcsőde
Forrás: Lang Róbert

Óvári Róbert megjegyezte: a versenyszférába minél előbb várják vissza az édesanyákat és nekik nyújt segítséget a családias bölcsőde. – Most vagyunk itt először, nagyon örülünk, hogy együtt megnyitjuk a bölcsődét és bízom benne, hogy hamarosan az óvoda is elkészül – mondta el Garabon Károlyné nyugdíjas pedagógus, aki csaknem két éve lakik az otthonban. – Ajándék a gyerekeknek és az időseknek a bölcsőde, egy mosoly, egy jó szó, egy simogatás lelki gyarapodást jelent nekik – mondta el az ünnepélyes megnyitón Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke.

Sorra nyílnak a bölcsődék a megyében

– Benedek pápa azt mondta, hogy az idős ember számára a legközelebbi kórház a család, a pünkösdi egyház ezt a szemlélet valósította meg Kaposváron azzal, hogy a gyerekek pótnagypapákat kaptak, az otthon lakói pedig unokákat – mondta el köszöntőjében Gelencsér Attila a térség országgyűlési képviselője.

pünkösdista bölcsőde
Fotó: Lang Róbert

 Kiemelte: az egyház három évtizedes tapasztalata garancia a minőségi gondoskodásra. Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere elmondta: a város számára a legfontosabb ajándék a gyermek, mindent megtesznek azért, hogy a babavállalás ne teher legyen, hanem öröm. Felidézte, hogy minden gyermek neve felkerül az életfára és születésük után babadobozt kapnak. A kaposvári ruhagyárban egyébként korábban működött bölcsőde, ahová a dolgozók gyermekei jártak. Vörös Gyula, a megyei kormányhivatal osztályvezetője elmondta: az elmúlt két évben Somogyban 11 bölcsődei engedélyt adtak ki, hatnak pedig folyamatban van az építése. A megyében nem csak Kaposváron, hanem Buzsákban és Somogyváron is pénteken nyitott meg a bölcsőde. Utóbbi településen hét gyermeket íratták be és még ennyit tudnak fogadni, valamint négy szakembernek adnak munkát. Buzsákban az óvoda melletti épületben alakítottak ki mini bölcsődét. Hat gyermeket írattak be, még egy helyük van. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában