VI. Arató fesztivál

2022.07.17. 12:13

Családi munka volt a kézi aratás

Somogybabodon aratófesztivált tartottak, a helyieken kívül a gamási és a fiadi csapat is bemutatta a hagyományőrző aratás fortélyait. Somogyban az idén jó közepes termésre számíthatnak a gazdák.

K.G.

Fotós: Lang Róbert

Hajdan azon volt a parasztember, hogy minél előbb learasson, és magtárba kerüljön a gabona, de kézzel aratni mindig is embert próbáló munka volt. A kaszát nehéz húzni, bele kell kapaszkodni, mondták a hozzáértők. Sok családi szokás kötődött az aratáshoz, ezekre is emlékeztek. Régen az apa kaszált, az anya markot szedett, és a kötélhordás, a kévekötők segítése a gyerek feladata volt. A learatott gabonát összeszedték kepébe, aztán hordták kazalba. Délben a kazlak árnyékában étkeztek a családok, kedvelt aratási ételeket. A munka a harmat felszállásától kezdődött, és a leszálló estével végződött. 

Szombaton reggel Valent Sándor, az egyik somogybabodi csapat vezetője megszemlélte a búzatáblát. Ahogy mondta, előző este volt „egy kevéske csepergő eső”, de ettől rosszabb körülmények között is arattak már. 

– Régen fiatalabb voltam, jobban bírtam, de amióta a csípőmet megműtötték, elég nehéz húzni a kaszát – mondta a 78 éves Kurucz Lajos, aki még 80 év felett is szeretné használni a nemzeti színekre festett kaszáját és gereblyéjét. – Gyerekként kezdtem, vizet hordtunk az aratóknak, kötelet terítettünk. Tizenhárom évesen már kaszáltam. A családnak volt 18 hold földje, azon gazdálkodtunk. A téesz időkben is arattunk kézzel, amikor még nem volt kombájn. Nehéz dolgunk volt, bár akkor még nem voltak ilyen meleg nyarak. 

Később Kurucz Lajos aratóversenyeken is szép eredményeket ért el,  Orciban elhozta az első helyezést a kaszálásban. Egyszer a Békés megyei Csorvásra is elutaztak egy aratóversenyre, hajnali háromkor indultak, hogy reggelre odaérjenek. 

– Fontos, hogy emlékezzünk a régi időkre, amikor a parasztember számára alapvető volt, hogy a munkája gyümölcsét le tudja aratni, és a betakarítás az egész éves megélhetését biztosította – mondta Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei szervezetének elnöke. – Igyekszünk azokat a helyeket meglátogatni, ahol a hagyományokat még őrzik megyénkben. A kézi aratás bemutatása már nem jellemző, de a szokást néhány helyen próbálják életben tartani vagy bevezetni, mint Iharosban.

 

Rettentően változatos képet mutat az, hogy alakult Somogyban az idei termés, tette hozzá. Hálát adhatunk az égieknek, hogy Somogyban kaptunk csapadékot, ám a csapadék eloszlása meghatározta a termésátlagot. Értesültek búzában 3 tonna alatti termésekről is hektáronként, de 8 tonnát megközelítő termésről is. Úgy gondolja, hogy egy jó közepes termésre számíthatunk átlagosan Somogyban.  

Az árak alakulásával a gazdák nem elégedettek, mert a költségek elszálltak, gondoljunk arra, hogy tavaly a műtrágya, az üzemanyag és a vetőmag ára elszabadult. A gazdáknak nem az ár az elsődleges, hanem a jövedelmezőség, és az nincs azon a szinten, amit a terményárak mutatnak, állította Madarász Zoltán, aki szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a kereskedők most alacsonyabb árakat kínálnak, mint az aratás megkezdése előtt.      

Címkék#Somogy
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában