Kisállatok

2022.07.27. 11:30

Cukiság farmot építettek a szenyéri közmunkások

Szépen gyarapodott nyárra a szenyéri állatállomány, az önkormányzat gondos gazdaként vágott bele a tenyésztésbe. Szeretnék, ha a faluban élők is kedvet kapnának hozzá és visszatérnének a háztáji állattartáshoz.

Góz Lilla

Fotós: TIBOR KOVACS

Fotós: TIBOR KOVACS

Mosolygósan fogadott minket a szenyéri önkormányzat közmunkása. Néhány méterre tőle egy férfi kaszált, ugyanis a levágott zöld csalánnak a mangalicák nagyon örülnek. 
– Jelenleg tizenhárom malacunk van és két koca még elleni fog. A magunk megtermelte búzát, kukoricát kapják, de szeretik a friss zöldet is – mondta el az állatokkal foglalkozó Bogdán Zoltán. – A kakasra oda kell figyelni, csípős – nevetett Várhelyi Sándorné, Juliska, miközben a tyúkok körülállták magokért nyújtogatva a tollas nyakukat. 
Az önkormányzat néhány évvel ezelőtt vásárolt meg egy romos épületet, amelyre rá se ismerni. A ház a közmunkások pihenőhelye, az udvaron baromfik kergetőznek, hátul, a disznós kertben a mangalicák élvezik a sárdagonyát. 


– Huszonöt tyúkot vásároltunk, de szeretnénk még bővíteni, hogy minél több legyen a tojás, amelyeket a helyiek kedvezményesen megvehetnének – mondta el Nagy Zoltán, Szenyér polgármestere. 
– Tíz hektáron hagymát, burgonyát, káposztát, paprikát, paradicsomot, uborkát, csemegekukoricát termel tizenegy közmunkásunk. Már végeztünk a búza aratásával, még ősszel három hektárnyi kukoricát takarítunk be, amivel az állatokat etetjük – mondta el Nagy Zoltán. Úgy érzi, az Isten is velük volt, mindig esett egy kis eső, és így szépen fejlődnek növények. 

Forrás: TIBOR KOVACS


– A terményeket helyben értékesítjük, sok a környékbeli visszatérő vásárló, és viszünk a kelevízi önkormányzat boltjába, ahol a legjobban az uborkánk fogy – mondta el a polgármester. Az élelmiszer-drágulás miatt arra buzdítják a faluban élőket, hogy tartsanak otthon állatokat, s műveljék kertjüket. – Sokkal kiszámíthatóbb, ha a húst ki tudja venni a fagyasztóból, nem kell elmennie boltba és nem beszélve a háztáji ízéről, össze se hasonlítható a boltival – mondta el Nagy Zoltán
 

Forrás: TIBOR KOVACS


Fotók: Kovács Tibor


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában