Felvi.hu

2022.07.22. 17:35

Félezer gólya érkezik ősszel Kaposvárra

Közel százezer diák várta csütörtök este, hogy megtudja, melyik egyetemre vagy főiskolára sikerült sikeresen felvételizniük. A MATE Kaposvári Campusára közel félezer elsős hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Izgalommal telt a csütörtök este több diák otthonában. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még az este-éjjel SMS-értesítést is kaptak, hogy melyik felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt. Kollárovics Ákos a pannonhalmi bencés gimnáziumában tanult. Az érettségit követően a Pécsi Orvostudományi Egyetemre jelentkezett. – Csütörtökön este kaptam az értesítést, hogy felvettek az általános orvos szakra – mondta el a kaposvári fiatal. – Nagyon örültem, mert évek óta erre készültem. Mindenképpen elmegyek gólyatáborba, hogy megismerjem a csoporttársaimat és bízom benne, hogy kapok kollégiumi férőhelyet.

Gócza Zsuzsanna negyvenöt évesen döntött úgy, hogy szeretne a felsőoktatásban tanulni. – Vendéglátó szakoktató szakra jelentkeztem a PTE szekszárdi oktatási intézményének kihelyezett karára, nagyon örültem, hogy felvettek – mondta el a kaposvári hallgató. Hozzátette: felsőfokú végzettsége van, de diplomája még nincs, egy gépipari cégnél dolgozik és mellette levelezőn fogja a tanulmányait folytatni.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a közösségi oldalon gratulált a diákoknak, akik Kaposváron folytatják tanulmányaikat ősszel. Szeptemberben 25 szakon közel félezer első éves kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban a somogyi megyeszékhelyen. Népszerű volt az idén a gépészmérnök szak és az Óbudai Egyetem villamosmérnöki képzése is. 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán idén a művészeti és művészetközvetítési képzések közül a látványtervező szakra kellett a legtöbb, 400 pont. A Pedagógus és Bölcsészettudományi Képzések Központ esetében a levelezős csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon volt a legmagasabb a ponthatár: 322. Az agrárszakok közül az állattenyésztő mérnöki képzésre kellett a legtöbb pont, 334. A gazdasági képzések közül mind a kereskedelem és marketing, mind a gazdálkodási és menedzsment szakra 400 pont volt a belépő. A természetvédelmi szakok közül az angol nyelvű vadgazda mérnöki képzésre 409 pont volt a követelmény. Az általános felvételi eljárás július 21-én lezárult, de a hónap végén a kaposvári campus is meghirdetheti szakjaikat a pótfelvételi eljárásban, lesznek köztük államilag támogatott képzések is.

Élen az Elte a gazdálkodási és menedzsment képzéssel

Idén a legnépszerűbb szakok a gazdálkodási és menedzsment volt, ahova több mint tízezren jelentkeztek. A dobogó második fokára a kereskedelem és marketing szak állhatott 6720 hallgatóval és a harmadik helyre a pszichológia került, utóbbira 5474 diák jelentkezett. A legnépszerűbb intézmény idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az intézmények rangsorában a következő a Debreceni Egyetem, azután a Szegedi Tudományegyetem. A sikeres felvételizőknek az adott felsőoktatási intézmény legkésőbb augusztus 8-ig felvételi határozatot küld, amelyben többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkról lehet olvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában