Szemtől szemben

2022.07.05. 20:00

Fellélegezhetnek a látogatók a somogyi idősotthonokban

Már nem kell maszkot viselniük se a dolgozóknak, se a látogatóknak az idősotthonokban. Az új rendelkezés szerint a hozzátartozóktól már nem kérik az oltási igazolványt sem. Az időseket gondozó intézményekben a koronavírus járvány kezdete óta kötelező volt a szájmaszk és a lakók védelme érdekében számos óvintézkedést kellett bevezetniük.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Ötvennyolc lakója van a kaposvári Liget otthonnak. A következő hetekben két idős költözhet be, de még hetvenhatan szeretnének itt lakni. Lelovicsné Tóth Éva, a Liget Otthon szakmai vezetője elmondta: július elsejétől már nem kötelező szájmaszkot viselni sem látogatóknak, sem dolgozóknak. A bejárat előtt még a kézfertőtlenítőket nem tették el. 

– Sok hozzátartozónak könnyebbség, hogy nem kell maszkot viselniük a nyári időszakban, valamint az oltási igazolványt sem kell elkérnünk – tette hozzá az otthon vezetője. Kiemelte: a koronavírus járvány kezdete óta számos óvintézkedést kellett betartaniuk, miután a látogatási tilalmat feloldották, utána a folyosó végén zártak le egy részt, ahol biztonságosan beszélhetnek egymással a lakók és családjuk. Egy hangszórót szereltek fel, hogy a kevésbé jól hallók is megértsék egymást. Most már nincs erre szükség, a legtöbb hozzátartozó az udvaron a lombos fák alatt beszélget idős rokonával.

Harminc idős lakik az egykori ruhagyárban kialakított idősotthonban. Folyamatosan jelentkeznek új lakók, akiket már könnyebben látogathatnak hozzátartozóik július elsejétől. – Nagy öröm a hozzátartozóknak és a dolgozóknak, hogy nem kell szájmaszkot hordaniuk és nem kell védettségi igazolványt sem kérni – mondta el Óvári Róbert, a Pünkösdi Egyház kaposvári idősotthonának vezetője. Hozzátette: minden lakó és dolgozó három oltással rendelkezik és szerencsére az elmúlt hónapokban egy koronavírus megbetegedés sem volt az intézményben.


Emelkedett a vírus örökítőanyaga a szennyvízben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat. A mintavételi helyek többségénél emelkedő tendencia tapasztalható, míg hét településen a mért értékek stagnálnak. Csökkenő tendencia egyetlen városban sem tapasztalható. A koncentráció 16 helyszínen a mérsékelt, 6 városban pedig az alacsony tartományba esik. Kaposváron mérsékelt a a vírus örökítőanyagának koncentrációja, de emelkedő tendenciát mutat. A harmadik, megerősítő oltás felvételét továbbra is javasolják annak, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A negyedik oltás elsősorban az időseknek és a kockázati csoportba tartozóknak ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában