Hatalmas siker

2022.07.19. 17:30

Hátrányból előnyt varázsolt a kaposvári paralimpikon

Első helyezéssel tért haza a kaposvári Deák Réka egy dániai világversenyről. Futóbiciklijével 800 méteren a leggyorsabb volt, így ezt a számot aranyéremmel a nyakában zárta, valamint egy hetedik és egy nyolcadik helyezést is szerzett a 25. Frame Running Kupán.

Góz Lilla

A napokban érkezett haza a Kaposvári Atlétika Club versenyzője Deák Réka Dániából. A múlt héten Koppenhágában zajlott a 25. Frame Running Kupa, amely a futóbicikli sportág legrangosabb nemzetközi versenye. 

Hazánkat négy tehetséges fiatal is képviselte, köztük a somogyi Deák Réka, aki 100 méteren a nyolcadik, 200 méteren a hetedik és 800 méteren első helyezést szerezte meg. 

–  Hónapokon át heti három edzésen vettem részt, futottam és konditeremben erősítetem – mondta el a kaposvári versenyző. Hozzátette: a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének támogatásával repültek ki Koppenhágába, a verseny előtt három napos edzőtáborban vettek részt. –  Mind a négyen külön edzünk és nagyon jó volt együtt készülni a versenyre – tette hozzá. 

–  Három évvel ezelőtt sokkal nehezebb volt megszokni a környezetet, nagyon örültem, hogy bejutottam a döntőbe és aranyérmet szerezhettem – mesélte boldogan Réka. Édesanyja Völgyi Rita nagyon büszke lányára és a többi magyar versenyzőre. – Tizennyolc ország 110 versenyzője állt rajthoz és a magyar fiatalok mindannyian fegyelmezetten és jókedvűen versenyeztek, megható pillanat volt, mikor beértek a célba – tette hozzá az édesanya. 

Völgyi Rita azt is elmondta: Réka szülés közben sérült, mert oxigénhiányos állapotba került, s ilyenkor az agy mozgatóközpontjai sérülnek leginkább. Kerestek számára egy mozgásformát és ekkor találtak rá a kifejezetten idegrendszeri sérülteknek kifejlesztett speciális futóbiciklire, amely egy tricikli, elől egy, hátul két kerékkel. A mozgássérült sportoló a kerekek között lévő nyergen ül. Az elején lévő kerék kormány segítségével elfordítható, és így lehet irányítani. Pedálok nincsenek, ehelyett a versenyző a talajon futva lábbal löki előre magát a futóbiciklivel.


 

Paralimpiai sportág lehet


A sportágat Dániában 1991-ben fejlesztettek ki mozgássérült sportolók számára. Innen jutott el a világ számos országába, mint például Amerikába, Ausztráliába, Hollandiába, Portugáliába, Nagy-Britanniába, Lengyelországba és pár éve Magyarországra is, a Pető Intézetbe. A frame running térdhódítását mi sem jelzi jobban, minthogy tervezik felvenni a paralimpiai sportágak közé 2028-ban. A dániai világversenyen jutott egy kis idő városnézésre is. Rékának a nyár további része a pihenésről fog szólni, amelyből a másik kedvenc hobbija sem hiányozhat a lovaglás. Legközelebb szeptemberben egy lengyelországi versenyen méretteti meg magát újra a kaposvári fiatal.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában