Fotók és videó!

2022.07.01. 10:40

Gazdára talált az első új rendszám Kaposváron

Kiadták az első új rendszámot Kaposváron a Kossuth-téri kormányablakban. Az „AA AB-261”-es jelzést egy kaposvári vállalkozás vezetője vette át. Július elsejétől, aki új autót vásárol, vagy a régi rendszámtáblája megrongálódott, esetleg elveszett, akkor már ilyen típusút kap.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

A jelenlegi három betűből és három számból álló rendszámtáblák 1990-től vannak forgalomban Magyarországon. Az évek alatt folyamatosan emelkedett a járművek száma és több mint három évtized alatt szinte az összes régi típusú rendszámtábla gazdára talált. Ezért volt szükség arra, hogy bevezessék az új négy betűből és három számból álló rendszámokat.

– A magyar gépjármű igazgatás történetében egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk – mondta a témában tartott pénteki sajtótájékoztatón Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott. – Somogyban az elmúlt öt évben, évente átlagosan 9000 új rendszámot adtunk ki, a legtöbbet a kaposvári járásban. Ez nem azt jelenti, hogy ők kizárólag somogyiak voltak, hiszen az ország bármely kormányablakában lehet ügyet intézni – fogalmazott Neszményi Zsolt.

Fotók: Kovács Tibor

Az új rendszámtábla egyik újdonsága, hogy az Európai Uniós jelzés mellett, Magyarország címerét is tartalmazza. Ezt a két betűjel közötti részen helyezték el. Neszményi Zsolt kiemelte, korábban ötféle ideiglenes rendszám volt forgalomban, július elsejétől azonban kizárólag egy az „I I” kezdőbetűsek lesznek. A kormánymegbízott hozzátette, természetesen a régi típusú rendszámokat nem kell lecserélni, viszont ha valakinek a jelenlegi rendszáma elveszik, megrongálódik, akkor helyette már biztosan újat  kap majd.  Az első új rendszámot Benedek János a Benedek Generál Kft. tulajdonosa vette át pénteken. A cégvezető kérdésünkre elmondta, az új jelzés ízléses és európai színvonalú.

Különbségek lesznek a jelzések között 

Július elsejétől többféle kezdésű és színű rendszámtáblákkal lehet majd találkozni az utakon. Az első két betűnek azonos magánhangzóból, vagy mássalhangzóból kell állnia, azonban lehetnek kivétel. A kiemelt állami szervek közül a rendőrök RA, a honvédség HA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal NA, a mentők MA kezdésű rendszámot kapnak. A taxikat TX, a veterán autókat OT, a diplomatákat CD felirattal lehet megkülönböztetni. A rendszámok színe is eltérő lesz. A környezetbarát járművek zöld, a taxik sárga, a diplomaták kék hátterű jelzést kapnak. Egyéni és egyedi rendszámokat továbbra is lehet igényelni. Aki nem szeretne várni az általa elképzelt, de a sorban még nem következő rendszámra és szeretné előbb megkapni, annak 112 ezer forintot kell fizetnie. Az egyedileg gyártott rendszám viszont 435 ezer forintba kerül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában