Percről-percre

2022.07.14. 14:39

Kékszalag: új rekord született, nyert a Fifty-Fifty

Csütörtök reggel, 9 órakor rajtolt Európa legnagyobb és legnépszerűbb tókerülő versenye, az 54. Kékszalag. Összesen 2520 vitorlázó és 516 hajó vág neki a megméretésnek. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Sonline

Balatonfüred, 2022. július 14. Józsa Márton Miklós katamaránja, a Raiffeisen Fifty-Fifty az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülõ vitorlásverseny rajtja elõtt Balatonfüred közelében 2022. július 14-én. MTI/Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

Idén 516 hajó legénysége állt rajthoz a fedélzetükön 2520 vitorlázóval, ezen belül 92 ifjúsági, 8 serdülő korú vitorlázó tartózkodik a hajókon, átlagosan egy-egy hajón közel 5-en vannak, ez megfelel az elmúlt évek átlagának, a legnagyobb legénységet a Raffica vonultatja fel, ezen a hajón 17-en versenyeznek, 11 külföldi csapat nevezett a versenyre, 16 hajó női kormányossal indul, két hajón pedig csak hölgyekből áll a legénység, a Magyar Cruiser Osztály 17 hajóval érkezik, 16 katamarán nevezett, a magyar olimpiai ezüstérmes vitorlázó, Berecz Zsombor is részt vesz a versenyen. 

Élénk délnyugati szélben rajtolhatott el a mezőny. A startot az RSM, a Raiffeisen Fifty-Fifty és a Team Kaáli kapta el a legjobban, 20 csomó körüli sebességgel indultak el. Fél órával a rajt után a Raiffeisen Fifty-Fifty vezet, ekkor 982 méter volt az előnye a Team Kaáli előtt, mögöttük a Nanushka Forestay, a Ribstory és a címvédő RSM halad, végül a Team Kaáli vette elsőként a kenesei bóját már 10 óra előtt elérte az első fordulót. 

Fél tizenkettőre a Fifty-Fifty hatalmas előnnyel, 5 kilométerrel vezet. A gyengülő a szélben. Jelenleg nyolc, kilenc csomóval fúj. Az M4 Sport szakértője szerint rekordközeli idő is születhet, a csúcsot 2014-ben épp a Fifty-Fifty ért el Józsa Mártonnal 7 óra 13 perc 57 másodperccel.

Háromnegyed tizenkettőre a kenesei bójánál már 50 hajó haladt át, eközben a Fifty-Fifty már Révfülöp magasságában halad Keszthely felé és folyamatosan növeli előnyét, óránként tíz kilométeres különbséggel távolodik az éllovas üldözőktől, az RSM-től és a Team Kaálitól, talán az 500 literes vízballaszttartályt is megtölthették a sebesség érdekében, az elmúlt évektől eltérően idén 450 kilogrammal könnyebb a hajójuk.

A Kékszalag hivatalos oldalának tájékoztatása szerint Balatonalmádi magasságában Balatonkenese felé elsüllyedt egy hajó. Információink szerint a hajó egy manőver közben megtelt vízzel. A vízimentők mindenkit biztonságba helyeztek. 

17:05

Szorosan a második után szorosan beérkezett a harmadik dobogód hajó a Prospex-Delta érkezett. Mindeközben a főmezőny minden versenyzője elhagyta a siófoki bóját. Éppen lemaradt a dobogóról a címvédő RSM, Vándor Róberték is befutottak a negyedik helyen.

17:00

Beérkezett a második hajó is, a Team Kaáli 8 óra alatt teljesítette a távot.

16:45

Így ünnepelt a győztes legénység.

16:25

Új rekord született! 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj győztese a Fifty-Fifty.  Józsa Márton hajója harmadik győzelmét aratta a verseny történetében 2012 és 2014 után – írják a Kékszalag oldalán.

16:15

A régi rekordot megközelítve teljesítette az 54. Kékszalag távját a Fifty-Fifty legénysége. Hivatalos információ még nincs, de előfordulhat hogy új rekord született.

Élő videó az eredményváróról:

16:05

Az élen haladó Fifty-Fifty Balatonudvari előtt fordult Földvár irányába. Az éllovas ezekben a percekben már a Club Tihanynál jár. Jelenleg 7 órája és két perce versenyeznek. A korábbi rekord 7 óra 13 perc 57 másodperccel, szintén ezen hajó és kormányosa, Józsa Márton nevéhez köthető.
Petrányi Zoltán jól megtalálta a Keszthely felől visszavezető utat, az AUDAX Django ugyanis megelőzte az addig 3. Ribstoryt. Utóbbit a Prospex-Delta is megközelítette, óriási a harc a dobogóért – olvasható a Kékszalag hivatalos oldalán.

15:50

A keszthelyi bóját elhagyta a hét leggyorsabb hajó. A Siófoknál még második helyen haladó RSM visszacsúszott az ötödik helyre, az AUDAX Django pedig nagyot ugrott előre. A Team Kaáli halad a második helyen kicsit ellépve a többiektől. A harmadik és hatodik pozíció között azonban óriási a harc, mindössze öt percen belül követi egymás három egység is. Az élen továbbra is a Raiffeisen Fifty-Fifty.

Forrás: mvszhirdetotabla.hu

15:45

A verseny hivatalosan oldala arról számol be, hogy az Almádi előtt elsüllyedt hajó, az Anibel kapitánya, Dr. Pető Béla telefonon megerősítette: mindenki jól van, személyi sérülés nem történt. A baleset maga szokványos volt a kapitány szerint: bő szélben halzoltak a kenesei bójára fordulva, a nagy bum beleakadt az achterstágba (az árbóc-hátramerevítőbe), a hajó oldalára feküdt, és a groszvitorla megtelt vízzel, ami lehúzta az Anibelt. A legénység a partról szurkol a többieknek, és már a hajó kiemelését szervezi, melyben minden bizonnyal a VMSZ munkatársai fognak segíteni.

15:40

Az idei Kékszalag egyik leglátványosabb, és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) számára a legfontosabb vitorlás az a katamarán, melynek nagyvitorláján egy óriási mentőmellény van. A Tornado nevű Extreme 40-es katamarán tulajdonosa, a hobbivitorlázó Sendula Péter és sporttársa, Schwarcz Ferenc döntöttek úgy, hogy az idei Kékszalagon ezzel a látványos vitorlával indulnak.

15:25

A balatonkenesei pályajelen már 343 hajó haladt át. A teljes lista ide kattintva elérhető.

15:15

A verseny hivatalos közösségi oldalán élőben elemzik az eddigieket.

15:10

A Kékszalag hivatalos oldalán már közzétettek egy videót a reggeli rajt pillanatiról.

15:00

A Szigligeti öbölben szembetalálkozott a Fifty-Fifty a második helyen álló Team Kaálival. Őket követi jelenleg a Ribstory és az RSM.

14:45

A Balaton keleti medencéjében élénk, az egész medencét átfújó 30-35 kilométeres délnyugati irányú szél fúj. A középső medencében mérsékelt a légmozgás, a medence keleti részén 20-30 kilométeres széllökések vannak, nyugat felé gyengébb a szél, de tartja a délnyugati irányt.

Forrás: met.hu

14:40

Két lábon, az orrvitorlákat felhúzva halad visszafelé hátszélben az éllovas Raiffeisen Fifty-Fifty – olvasható az esemény hivatalos oldalán. Az üldözőknek még 20-30 perc kell a keszthelyi bója eléréséhez.

MÁRTON Miklós
Forrás: Vasvári Tamás/MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában