Kirándulás

2022.07.20. 16:45

Másfélszáz nagyatádi utazott Kápolnásnyékre

A Nemzeti Művelődési Intézet Közösségépítő Kultúránk keretében hat napon keresztül szervezett kirándulásokat Kápolnásnyékre.

Kora reggel indultak el és kellő időben értek a célállomásra, ahol gazdag program várta őket. Rövid pihenőt követően megismerkedtek a Halász-kastély nevezetességeivel, valamint hosszú sétát tettek csodás parkjában. Útjuk során még a sörfőzdében folyó munkálatokkal is megismerkedtek és vásárolhattak a híres „Nyéki” sörökből, párlatokból. Megcsodálták a hatalmas Szent István koronát, lehetőségük volt fotózkodni is. Ugyancsak a kastélynál az egyik nagyatádi csoportot sikerült lefotóznom (képen).

A Halász Gedeon Eseményközpontban megcsodálhatták a Szent Lászlónak emléket állító kiállítást, melynek anyagát tizenkét székelyföldi templom freskóiból állították össze. Ennek köszönhetően szépen kirajzolódik Szent László király alakja és kultusza, melynek egyházi és világi jelentősége kiemelkedőnek mondható a magyar történelemben. Szent László lovagkirályt már életében nagy becsben tartotta az ország népe, legendás alakját övező tisztelet és megbecsülés az évszázadok során mit sem kopott fényéből.

A finom ebédet követően a Vörösmarty emlékházhoz buszoztak, ahol a költőóriás életének mozzanataival ismerkedtek, megtekinthették a fellelt relikviákat, valamint egy korabeli konyhabelsőt is. Kis pihenőt követően várta őket a Liszt Művészház, melyet a közelmúltban adtak át. Itt jelenleg Vöröss Tibor tizennégy festménye található. Ő a korabeli nagy festők - Rembrandt, Tiziano, Botticelli, Leonardo - remekműveit másolta le művészi módon. Maga a Művészház Vörösmarty Mihály és Liszt Ferenc barátságának állít emléket.

Délután még egy programot tekintettek meg a Csajághy Laura Színpadon, mégpedig Petőfi Helység kalapácsát. Kicsit fáradtan a sok látnivalótól és a rekkenő hőségtől, de jókedvűen autóztak haza egy remek nap után a résztvevők.

Címkék#Somogy
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában