Díjemelés

2022.07.01. 07:00

Drágább lett a parkolás, több apró kell az automatákhoz

Néhány településen drágábban lehet parkolni július elsejétől, péntektől. Kaposváron átlagosan csaknem 9, Fonyódon 20, Balatonföldváron 30 százalékkal több pénzt kérnek el óránként. Az önkormányzatok az inflációra és a magas működési költségekre hivatkozva emeltek a díjakon.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert

Balatonföldváron három éven át nem változtak a parkolási díjak. Az önkormányzat azonban az idén úgy döntött, hogy jelentősen megemeli az árat. Holovits Huba, a település polgármestere elmondta, a fenntartási és a városüzemeltetési költségek emelkedtek, ezért határoztak úgy, hogy a parkolási díjakat módosítják. A Balaton-parti városban 400 fizetős parkolóhely található, ezek üzemeltetéséből az elmúlt években 20-30 millió forinthoz jutott a település. Holovits Huba hozzátette, az állandó lakosoknak és a nyaralótulajdonosoknak lehetőségük van arra, hogy kártyát igényeljenek, azzal egész évben 5000, illetve 7000 forintért parkolhatnak. 

Fonyódon utoljára 2018-ban módosult a parkolási díj. Hidvégi József polgármester elmondta, eredetileg 280 forintra emelték volna az árat, de a régi típusú parkolóautomata-rendszer nem tudja „kezelni” a 20 forintos pénzérmét és gond lett volna a visszaadásnál. Ezért úgy döntöttek, hogy 300 forintra emelik az óránkénti parkolás költségét. A bevételből járdákat újítanak fel és a közterületek gondozására fordítják az összeget. 

Kaposváron is drágul a parkolás július elsejétől. Turnai Károly, a Kaposvári Parkolási Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, azért is változnak a díjak, mert a parkolók üzemeltetési költségei emelkedtek. Jelenleg 2618 fizetőhely van a városban, újabb utcákat nem kapcsolnak be a díjköteles közterületek közé. Több lakóövezetből viszont érkeztek olyan kérések, hogy tegyék fizetőssé a megállást, mert olyanok foglalják el a parkolókat, akik nem ott élnek. 

Balatonbogláron már régóta szeretnék bevezetni a fizetős parkolást. Eredetileg az idei nyár közepétől kellene jegyet váltani a megállásért, azonban egyelőre minden marad a régiben. Mészáros Miklós polgármester lapunknak elmondta, a jegyautomata-gépeket a válság miatt nehéz beszerezni, ezért vélhetően csak az ősztől lesz fizetős a parkolás több mint 1000 megállóhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában