Balatonszemes

2022.07.25. 20:00

Kemence árulta el a pálos remetetelepet

Az egykori Mindszent pálos kolostor területén nyolcadik alkalommal végeznek feltárásokat a régészek Balatonszemesen az önkormányzat megbízásából.

Góz Lilla

Az idén tavasszal adták át Balatonszemesen a kolostorhoz vezető pálos tanösvényt, amely látványosan megnövelte a romokhoz érkező látogatók számát. A helyi önkormányzat fontos turisztikai fejlesztési célnak tekinti a feltárás helyszínét. Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, Szentirmay Tamás, a Rend Tartományfőnöki Hivatalának vezetője, Borza Miklós plébános, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Rózsa Sándor, az Agg­teleki Nemzeti Park Őrszolgálatának vezetője és Zag Gábor, Pécs alpolgármestere is felkeresték az ásatást a napokban.

Végh András ásatásvezető elmondta: az idén a 15. századi templomhajó déli felének feltárását folytatták. Az elbontott téglapadló szintjéről indultak és végig szórvány embercsontokat tartalmazó sírföldben mélyítettek, amíg elérték a temetkezések szintjét.

– Három sírt tártunk fel. A temetkezések egy Mária Terézia-érem tanúsága alapján feltehetően a 18. századból származnak – emelte ki Végh András. A templomhajó 15. századi építési rétege alatt egy kemencét tártak fel, amelyet a 13. század végétől a 14. század második feléig használtak. Ezek a korai remetetelep létéről árulkodnak.

Papp Attila, a Civil Régészeti Alap Egyesület vezetője elmondta: a szentély déli oldalán több új kőfaragvány került elő, az idei eredményekkel együtt a templom kiszerkeszthetővé válik és lehetőség nyílik 3D-s rekonstrukció készítésére.
– Az önkormányzati szándék meg van arra, hogy hamarosan egy alapfali rekonstrukció készüljön, tömegében és alaprajzában kézzel foghatóvá tegye a kolostor mára már jól megismert, Zsigmond-kori templomát – tette hozzá Papp Attila. Az idei ásatáson is végzett és még tanulmányait folytató huszonhét hallgató segédkezett, valamint a megyei múzeum régésze, Varga Máté vett részt a feltárásokon.

Fotók: Mórocz Márk

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában