Szentgáloskér–Kazsok–Homokszentgyörgy

2022.07.02. 14:00

Párásítóberendezéssel, ventilátorokkal, vízpermettel hűtik a szarvasmarhákat kánikula idején

Szinte egész nap üzemelnek a ventilátorok.

K. G.

Forrás: Lang R.

Fotó: Lang Róbert

Nehezen bírják a hőséget a szarvasmarhák, sőt a velük dolgozók is. A hő­stressz miatt kevesebb tejet adnak a tehenek, ezért méteres lapátok forognak az istállókban az Agrária Zrt. szentgáloskéri telephelyén, ahol 363 tehenet tartanak, közülük 320-at fejnek naponta. Egy párásítórendszer hűti az állatokat az etetőhelyen, emellett harminc ventilátor működik két sorban elhelyezve. A teheneket a pihenőbokszokban is igyekeznek hűteni, valamint a jászol előtt, étkezés közben is. – Vízpermettel spriccelik le a szarvasmarhákat, addig megáll az időzített ventilátor, majd bekapcsol, hogy szárítsa a tehenek szőréről a vizet, magyarázta a rendszer működését Tóth Nikoletta ágazatvezető. 


A Bos-Frucht Szövetkezet kazsoki és homokszentgyörgyi állattartó telepein ventilátorok és párakapuk hűtik az ott tartott összesen 2000 tehenet. Egyed Barna, a szövetkezet elnöke elmondta, már az ősz és a tél folyamán vettek plusz ventilátorokat az istállókba, számítva a mostani kánikulára. Jelenleg egész nap üzemelnek, mert már éjszaka sem hűl 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet, vagyis egész napos hőstressznek vannak kitéve az állatok. Az idén a ventilációt már a szokásosnál előbb elkezdték, és most, június végén a ventilátorok teljesítményét napközben növelik. Remélik, hogy ezzel a hozamcsökkenést sikerül megelőzni. Ehhez érzékelők vannak a segítségükre, amelyek a páratartalmat és hőmérsékletet mérik az istállókban. Az eredmények alapján napi grafikonokat készítenek, ezeken az látszik, hogy egész napos a hőség, mert reggel 8 órától emelkedik a hőmérséklet 10-ig, majd onnan stagnál 19 óráig, és csak utána kezd csökkenni éjszakára. 

20210707 Szentgalosker

A 36-38 Celsius fokos, júliusi időjárás nemcsak az embereket, de a haszonállatokat is próbára teszi. Óriási ventilátorokkal, vízpermettel hűtik a somogyi teheneket, hogy ne essen vissza a tejtermelés a nagy hőségben.

Képen: Kristóf Dániel, a szentgáloskéri Agrária Zrt. tehenészeti telepének vezetője

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Forrás: Lang Róbert


Hősokk hőségben 


Kánikula idején hősokkot kapnak a tehenek, ez 5-15 százalékos termeléskiesést jelent, ennyivel kevesebb tej érkezik ilyenkor az üzembe, mondta a Fino-Food Kft. tejfeldolgozó értékesítési és beszerzési vezetője, Szommer Gábor. Június végén a szokásosnál nagyobb hőstresszel kezdődik a nyár, és ez azt vetíti előre, hogy ha marad a tartós hőség, akkor egy átlagos nyárhoz képest nagyobb lehet a tejtermelés csökkenése, ez az amúgy is szűkös tejkínálatot tovább szűkíti. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában