Bevethető nebulók

2022.07.09. 10:49

Tábort vezet és ügyeket intéz a diákmunkás

Megkezdték a diákok a nyári munkájukat, az idén is állami támogatással foglalkoztatják őket az önkormányzatok, vállalatok. Magyaregresen két hallgatót bíztak meg táborvezetéssel.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

A keddi reggeli zápor beterelte a magyaregresi gyerekeket a helyi közösségi házba. Festettek, készültek a tengeri és tóvízi pihenésről szóló képek és gyöngyöt is fűztek. Július elejétől Muth Evelin óvodapedagógus-hallgató foglalkozik a gyerekekkel négy órában. 

– Kihívás volt számomra az általános iskolás korosztály, de szerencsére hamar megtaláltuk a közös hangot. Átlagosan napi nyolc gyermekkel foglalkozom – mondta el a hallgató. Muth Evelin tősgyökeres magyaregresiként örül a lehetőségnek, hogy helyben dolgozhat a nyári szünidőben. 

– Nagy sikere volt a közös pizzáscsiga-sütésnek, és még kirándulni is megyünk, szeretnék élményt adni nekik a napköziben – emelte ki. Lukács László a tanév vége óta oszlopos tagja a napközis tábornak. – Sok mindent csinálunk, sohasem unatkozunk – mondta mosolyogva az általános iskolás. Az idén nyáron három diákot tud állami segítséggel foglalkoztatni az önkormányzat. Evelin a napközisekkel foglalkozik, egy másik fiú és lány a hivatali munkában segít. – A hivatali munkatársunk el tud menni szabadságra, besegíteni a jutai körjegyzőségbe, és nem kell szüneteltetni az ügyintézést. A fiatalok megtanulták, milyen nyomtatványokat, kérelmeket kell kiadni, és lehet tőlük telefonon segítséget kérni – mondta el Bodor Zoltán, Magyaregres polgármestere. A nyári diákmunkaprogramra a kezdetek óta pályáznak. Kiemelte: fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál. 

A kaposvári Rippl-múzeumban két hónapon át 25 diák dolgozik. Horváth Szilvia múzeumigazgató-helyettes elmondta: a fiatalok négy órában dolgoznak, van, aki a rovargyűjtemény rendszerezésében, a takarításban, más a desedai táborban segít. 
 

Forrás: Lang Róbert

Tavaly több mint ezer diák állt munkába. A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhettek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A helyhatóságok részére maximum 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért, amely maximum bruttó 150 ezer forint lehet. Tavaly 177 különböző munkakörben dolgoztak a diákok. 2021-ben több mint ezer fiatal helyezkedett el a szünidő alatt a nyári diákmunkaprogramban Somogyban. 

Forrás: Lang Róbert


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában