Bizakodás

2022.07.21. 17:30

Nem a minőség miatt szorulhat az új bor a bevásárlólista végére

A szőlő szépen fejlődik, s kevesebbet kellett növényvédelemre is költeniük a meleg idő miatt, mert a gombabetegségek elkerülték az ültetvényeket. Ha a következő hetekben tovább marad a kánikula, akkor augusztus elején a Csabagyöngyével elkezdődik a szüret.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Hónaljazza a szőlőt ezekben a napokban Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke ezzel a zöldmunkával befolyásolhatja a szőlő termésmennyiségét és minőségét, valamint hozzájárulhat a hatékony növényvédelemhez. – Tavaly jól differenciálódtak a rügyek, így akár egy jó termés lehet idén – mondta el Légli Ottó. Megjegyezte: ősszel kevés volt a csapadék, náluk viszont Szőlősgyörökben 200 milliméternyi eső esett májusban és júniusban. – Ez a mennyiség mentette meg az új telepítéseket, enélkül kritikus lett volna a helyzet – emelte ki Légli Ottó. – Mivel nem volt párás, csapadékos az idő, így a száraz melegben kevesebbet kellett költeni növényvédelemre – tette hozzá. – Húsz évvel ezelőtt volt olyan évünk, amikor mindössze egy-két alkalommal permeteztünk. Szerencsére idén nem jelent meg a peronoszpóra, a lisztharmat is csak egy-egy bogyón volt látható. 


A nagy nyári meleg viszont új kihívások elé állítja a borászokat. – Az aszályos időben arra kellett figyelniük, hogy megfelelő talajművelést alkalmazzanak, és ne terheljék túl a növényeket – mondta el az elnök. – Reggel már nincs harmat, és látjuk, hogy a környékbeli patakok kiszáradtak, legalább 15 méterre kell lefúrni a vízért. 


A koronavírus-járvány alatt sem volt könnyű helyzetben az ágazat, idén pedig a növényvédelmi szerek mellett a csomagolóanyagok is tovább drágultak. – Másfél hónapot várunk az üvegpalackokra, a címkék, kartonok is lassan érkeznek meg, mindezekre fel kell készülniük még a feldolgozás előtt a borászoknak – emelte ki Légli Ottó. – A világszerte tapasztalható élelmiszer- és rezsidrágulások miatt a bornak nincs akkora prioritása, mivel élvezeti cikk, ezért nincs a bevásárlólista elején. 
 

A Csabagyöngye lesz az első 


A Balatonboglári Borvidéken összesen 3300 hektáron foglalkoznak szőlővel. Koltai Tamás Szőlősgyörökön és környékén húsz hektáron gazdálkodik, a zöldmunkákkal az elmúlt hetekben végzett. – A korai fajtákat még a héten lekezeljük, s ha marad a kánikula, akkor augusztus közepén már szüretelni fogjuk az Irsai Olivért – mondta el a balatoni borász. 
Minden évben Magyarország nyitja meg a szüreti időszakot a Csabagyöngye szedésével. Varga Máté, a Varga Pincészet társtulajdonosa elmondta: ha továbbra is marad a meleg nyári idő, akkor a tervek szerint augusztus első hetében kezdődik meg Ordacsehiben a szüret a Balaton Agrár Zrt. ültetvényében. Pár hét múlva aztán már a boltok polcaira kerül a friss, üde szőlőből készült bor. A társaság területén az első Csabagyöngyét a rendszerváltás előtt telepítették, de azóta a támrendszerek korszerűtlenné váltak és kipusztultak a növények, ezért új ültetvényeket telepítettek. 
 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában