Barcs

2022.07.04. 10:00

Példát mutat az összefogásuk Somogynak

A barcsiak a pandémiás helyzet miatt két esztendő után ismét együtt ünnepelték a Város Napját a hétvégén. Látványos rendezvénysorozatot szerveztek, színvonalas programok tették emlékezetessé a központi megemlékezést, ahol a kitüntető címeket is átadták.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay P.

A Somogyi Huszárok bevonulásával kezdődött a városi ünnepség szombaton, melynek a Széchenyi Ferenc Gimnázium adott otthont. Ezután Kertész Attila Liszt-díjas karnagy vezényletével a Bárdos Lajos Vegyeskar lépett fel. 
– Hívő ember vagyok. Hiszek abban, hogy európait az európaival, magyart a magyarral, barcsit a barcsival nem csak a közös föld köti össze – mondta ünnepi beszédében Koós Csaba polgármester. Hozzátette: a valahová tartozás nem csak a tulajdonról, nem csak pénzről, nem csak jogokról, hanem kötelességről, közös értékről és a minket elválasztó különbségekről, a felelősségről is szól. – Mert nem vagyunk egyformák, s ez így van jól, de bármit gondolunk is a világról, egy dolgot nem szabad elfelejtünk: szónak és tettnek súlya van – húzta alá a településvezető. 
Barcs négy év alatt 4,2 milliárd forintot költhetett fejlesztésre és most újabb négymilliárd forintnyi tervük nyert. A polgármester megköszönte Szászfalvi Lászlónak, a térség országgyűlési képviselőjének segítségét, s rámutatott: minden beruházás az ott élők javát szolgálja. A koronavírus-járványra utalva azt mondta, Barcs megmutatta, hogy mekkora a közösség ereje. A pandémia idején sem a leépítés, hanem a dolgozók megtartása volt a fő cél. S külön köszönetet érdemelnek a helyi gazdasági élet szereplői, akik az ínséges időben is fizették az adóterheket. 
Példaértékű, lelkiismeretes tevékenységükért négyen részesültek elismerésben, Balázsné Vástyán Krisztina címzetes főjegyző ismertette a díjazottak pályafutását. 
Barcs Városért díjat kapta a Barcs Média szerkesztősége, Rideg Gábor, a Barcsi Dráva Coop Zrt. termelési igazgatója és Varga Ilona, a Barcsi Szociális Központ nyugdíjba vonult igazgatója. A Barcs Szolgálatáért elismerést Tarlós István tűzoltó ezredesnek, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettesének ítélték. 
 

Gyarapodó város


– Városunk történetét olvasva sok háború köszön vissza a lapokról – hangsúlyozta köszöntőjében Koós Csaba. – Ármány és árulás, újjáépítés, kitelepítések, családok szétszakítása. A sorsokat, tragédiákat olvasva az ember szinte vágyódik a nyugalomra. A béke törékeny, de annál értékesebb dolog. Megtartani, s megteremteni a legnagyobb győzelmekkel ér fel. 
A polgármester a városnak és az összes barcsinak sok-sok békés, gyarapodással teli évtizedet kívánt. 
 

Eljöttek a barátok


– Barcs élő közösség, összefog, s egységet alkot – emelte ki Szászfalvi László ország­gyűlési képviselő. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is részt vett a városnapi ünnepségen, s Barcs testvértelepülései is képviseltették magukat. A szlovákiai zselízi, a németországi sinsheimi küldöttségen kívül a székelyudvarhelyi delegáció tagjai is együtt ünnepeltek a rendezvényen, ahol a Kis-Boróka Táncegyüttes műsora nagy sikert aratott. 
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában