Elektro para

2022.07.19. 20:00

Ragaszkodnak az e-autókhoz, hiába drágul az energia

Tartanak attól egyes somogyi autókereskedések, hogy csökken a kereslet az elektromos autók iránt a közeljövőben az energiaárak drágulása miatt. Akik viszont e-autókat használnak, nem mondanak le ezekről, szerintük még így is olcsóbb marad a járművek fenntartása, mint a belső égésterűeké.

Góz Lilla

Fotó: Shutterstock

 2015-ben döntött úgy egy somogyjádi temetkezési vállalkozás, hogy elektromos autókra cserélik flottájukat. Hét évvel ezelőtt mindössze két forintba került egy kilométer megtétele. Azóta ugyan emelkedtek az energiaárak, de szerintük még így is kedvezőbb az e-autóval való közlekedés, mint a belső égésterűvel. Györki Béla, a Temet.hu ügyvezető-tulajdonosa lapunknak elmondta: sokkal kedvezőbb az elektromos autó fenntartása, mindössze évente egy szervizre viszik, ingyenes a parkolás és a fővárosban a buszsáv is használható, továbbá adókedvezményt vehetnek igénybe a használatukkor. Megjegyezte: ha az árstopot feloldják, akkor komoly költségeik lesznek azoknak, akik belső égésterű járművekkel közlekednek.  

– A gyorstöltőkön drágább a töltés, ezért a telephelyünkön töltjük a járművek akkumulátorát, személyautóinkkal 3-500 kilométert, az elhunytat szállító nagyobb járművel pedig 250 kilométert tudunk közlekedni egy töltéssel – emelte ki az ügyvezető.

Az egyik kaposvári kereskedésben két hálózatról tölthető modellt és egy tisztán elektromos autót kínálnak vásárlóiknak. Az utóbbi időben tapasztalták, hogy megnőtt a kereslet a környezetbarát gépjárművek iránt, a növekvő energiaárak miatt viszont csökkenést prognosztizálnak. 

- Vissza fog esni a kereslet az e-autóknál, de a hagyományosnál is keresletcsökkenés lehet, mivel a családoknak plusz kiadásaik lesznek nem csak az alapvető élelmiszerek, hanem a rezsi drágulása miatt is – Szabó Péter, a Toyota Koto Autóház szalonvezetője.

Egy Balatonbogláron, Siófokon és Dunaújvárosban működő járműkereskedés csaknem 15 éve foglalkozik elektromos gépkocsik értékesítésével. Azt tapasztalják, nem csökkent az érdeklődés az e-autók iránt, tavalyhoz képest idén eddig 20 százalékkal több elektromos és plug-in hybrid járművet rendeltek tőlük. –  Újra kell kalkulálniuk most a járművezetőknek az a dráguló energiaárak miatt, aki tehette előrelátóan gondolkodott és napelemet szereltetett be és kedvezményesen tud tölteni otthonában –  mondta el Máté Gergely, a Peugeot és Ford Máté egyik tulajdonosa. Máté Gergely kiemelte: napjainkban az elektromos modellek ára a belső égésű gépkocsikéhoz képest ugyanabban a felszereltségben alig 20–25 százalék az eltérés. A közeljövőben a Nissan és a Morris Garages márka e-autóit fogják forgalmazni.

 

Évek óta zöldül a hazai autóflotta


Májusban átlépte az 51 ezret, ezzel 2020 óta két és félszeresére nőtt a zöld rendszámmal ellátott autók száma Magyarországon – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. A kormány célja, hogy az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában foglaltak szerint 2050-re elérje a teljes klímasemlegességet, anélkül, hogy a gazdasági növekedés vagy a jólét veszélybe kerülne. Ennek érdekében az elektromos járművek vásárlását az elmúlt években csaknem 20 milliárd forinttal segítették. Somogyban is egyre többen vásároltak zöld rendszámos autót, a járási hivatalok 2019-ben 42, tavalyelőtt 93, 2021-ben 230 zöld rendszámot adtak ki. Sok vásárló azért rendelt ilyen járművet, mert az első 3-4 évben lényegesen kedvezőbbek az üzemeltetési és karbantartási költségek, mint számos belső égésű motorral szerelt autóknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában