Páratlan zenei élmény, Galéria

2022.08.16. 14:00

A komoly zene fővárosa lett négy napra Kaposvár

Eddig telt házzal zajlott a 13. KaposFest nemzetközi zenei és művészeti fesztivál minden programja. Hornyák Balázs fesztiváligazgató lapunknak elmondta, sikerült olyan művészeket meghívni a városba, akik páratlan élményt nyújtanak a közönségnek.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Muzslay Péter

Kaposvár Már a fesztivál nyitónapján hallhatta a közönség játszani a KaposFest kiemelt vendégét, a világhírű Elisabeth Leonskaja-t. A szovjet-osztrák zongoraművész Franz Schubert: Esz-dúr trióját adta elő Baráti Kristóf hegedű és Várdai István csellóművésszel közösen.

 

A fesztivál szervezői vasárnap is több programmal készültek. Robert Schumann, Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart és César Franck művei is felcsendültek. A KaposFest harmadik napján, hétfőn délelőtt vonós kamarazenei koncertre várták az érdeklődőket. Délután pedig Mozart, Strauss és Rudolf Matz szerzeményeit hallhatta a közönség.

Hornyák Balázs fesztiváligazgató kérdésünkre elmondta, folyamatosan emelkedik a fesztivál iránt érdeklődők száma. Minden esemény, még a kiegészítő programok is telt házzal zajlanak. – Eddig csak pozitív visszajelzést kapok az emberektől. Sokan megállítanak az utcán és azt kérdezik tőlem, ugye jövőre is lesz majd KaposFest? Természetesen úgy készülünk, hogy igen, megszervezzük – mondta el lapunknak Hornyák Balázs.  


A KaposFesten játszotta el a nyári szezon utolsó művét  

Pusker Júlia hegedűmész is visszatérő vendége a KaposFestnek. Lapunknak elmondta, a fesztivál mindig egy fénypontja az évnek, mert ismét találkozhat a barátaival és közösen zenélhetnek. Pusker Júlia szombaton a nyitóhangversenyen, valamint vasárnap is színpadra állt a Szivárvány Kultúrpalotában. – Azt hiszem nincsen nagy különbség abban, hogy az ember milyen nehézségű darabot játszik – mondta. – Ha lehet, akkor mindig 100 százalékon kell teljesíteni és a koncentrációnak is ezen a szinten kell lennie. Nyilván vannak olyan darabok, amelyek technikailag nagyobb felkészültséget igényelnek, de azt hiszem, hogy a hozzáállás nem változik – hangsúlyozta a hegedűművész. Pusker Júlia hozzátette, számára a KaposFest zárja az idei nyári szezont. Szeptemberben azonban már a Zeneakadémián játszik. 

Ha eddig lemaradtatok róla akkor ma még van esélyetek elcsípni egy egy koncertet és a záróhangversenyt.

 
15:00-16:00 „A kávéházi cigányzene múltja, jelene és jövője” – Műhelybeszélgetés a cigányzenei stílusról, a témában elmélyült szakemberekkel és muzsikusokkal

                             helyszín: Liszt Ferenc Zeneiskola
18:00 Kaposfest Gála - A fesztivál záróhangversenye
helyszín: Szivárvány Kultúrpalota

Joseph Jongen: Legendák és táncok (magyarországi bemutató)
Polish Cello Quartet (tagjai: Tomasz Daroch, Wojciech Fudala, Krzysztof Karpeta, Adam Krzeszowiec)

Dmitrij Sosztakovics: 2. (e-moll) zongoratrió, op. 67
Alexei Volodin (zongora), Baráti Kristóf (hegedű), Várdai István (cselló)

Franz Schubert: Magyar divertimento (Divertissement à la hongroise), D. 818
Alexei Volodin (zongora), Edith Peña (zongora)

Alexander Borogyin: Polovec táncok (Nicolas Cousin átirata)
TanBorEn Trió (tagjai: Tóth Levente, Madaras Zoltán, Kerek Csombor)

Kodály Zoltán: Kállai kettős
ifj. Sárközy Lajos és zenekara

Kacsóh Pongrác: Részletek a János vitéz című daljátékból, Kristóf Réka (ének), ifj. Sárközy Lajos és zenekara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában