Balaton

2022.08.28. 07:00

Begyűjtik az algacsapdákat a Balatonból

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai mesterséges aljzatokat, fából készült lapokat helyeztek ki a Balaton egyes kikötőibe, és a nádasok mellé, hogy a rajtuk kialakuló algabevonatot tanulmányozzák.

K.G.

Fonalas zöldalgagyep (Cladophora glomerata) a Balaton déli partján 2012 nyarán. (Fotó: Vörös Lajos)

A tavasz óta látható bóják ezeknek a helyét jelzik illetve jelezték, mert megkezdődött az algacsapdák begyűjtése és az algák vizsgálata. Az már most látható, hogy a kikötők és a nádasok algabevonata alapvetően különbözött egymástól, de a mérések többsége még folynak. A Balatonban, illetve a különböző vízi felületeken növő bevonatot képző algák rendkívül fontos szerepet játszanak a vizek anyag- és energiaforgalmában, de emellett a vízminőségről is árulkodnak, mert egészen más algaközösséget találni egy erősen szennyezett, és egy jó állapotú vízben, közölte a kutatóintézet.  Hamarosan a vizsgálati eredmények tételes lebontásával is jelentkeznek.

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában