Segítség

2022.08.03. 12:03

Életet menthet a füstjelző a somogyiak otthonában

A lakástüzek megelőzése érdekében kampányt indított a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Csak idén eddig kétszáz esetben kellett vonulniuk, a legtöbb esetben dohányzás, elektromos zárlat és tűzön felejtett étel miatt csaptak fel a lángok.

Góz Lilla

Fotó: SMKI

Nagy Julianna Kaposmérőben él családjával. Július 14-én egy fél órára mentek el otthonról és mire hazaértek fekete füst gomolygott ki az ablakokon. 
– Nagyon megijedtünk, hívtuk a tűzoltókat és később kiderült, hogy egy hosszabbítónál elektromos zárlat keletkezett – mondta a kaposmérői asszony. Hozzátette: sikerült francia bulldogjukat kimenteni, de a nappali teljesen kiégett, az összes műszaki berendezésük meghibásodott. 
– Nagyon jó szolgálatot tesz egy füstjelző, mert éjjel ilyen hibára nem biztos, hogy felébredünk – tette hozzá. 

Forrás: SMKI

Rajta kívül még négyen kaptak füstérzékelő berendezéseket szerdán a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság épületében. Menyhárt Oliviáéknál a sütőolaj maradt a tűzhelyen egy hónappal ezelőtt. – Lefeküdtünk aludni és még szerencsénk volt, hogy a szén-monoxid jelző beindult – idézte fel a kaposvári nő. 

Forrás: Muzslay Péter

– Idén eddig kétszáz lakástűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat, két ember életét vesztette és tízen megsérültek, égési sérüléseket vagy füstmérgezést szenvedtek – mondta el Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: augusztusban egy kampányt indítanak annak érdekében, hogy minél kevesebb somogyi otthona semmisüljön meg a tüzek miatt. – A legtöbb esetben füstmérgezés vezet súlyos sérülésekhez, esetleg halálhoz, ha jelzőkészüléket használnak a lakosok, akkor a kezdeti tüzet időben észlelhetik és előbb megkezdődhet az oltás – emelte ki Wéber Antal. Megjegyezte: a lakástüzek többsége elektromos és fűtési hiba, valamint dohányzás és tűzhelyen felejtett étel miatt alakult ki.

Életmentő lehet a készülék. 
Forrás: Muzslay Péter

– Már a 12-13. században a városőrök és harangszó figyelmeztette a lakosságot, hogy tűzre, vízre vigyázzanak, hogy le ne égjen a házuk, azóta már nagyon korszerű eszközök szolgálják a biztonságot – mondta el Tompos Gábor megyei tűzoltósági főfelügyelő. Hozzátette: nagyon fontos a tüzelőberendezések folyamatos felülvizsgálata, hívjuk ki a kéményseprőket ellenőrizni. A sajtótájékoztatón egy kisfilmet is bemutattak, amely a lakástüzek keletkezésének okait mutatta be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában