Gyönyörű Sakál

2022.08.24. 17:03

Fehér aranysakálkölyköket fotóztak a lábodi erdőben

A fotót készítő Király Tünde maga is meglepődött, hogy egy ilyen különleges fotót sikerült készítenie.

Koszorus Rita

Fotó: Király Tünde

– Hobbifotós vagyok és már évek óta járunk erre a vidékre a férjemmel fotózni. Egyik este több órás várakozást követően pillantottam meg nagyon messze a kiszáradó halastó medrében egy világító, fehér pontot. Próbáltam a teleobjektíven keresztül figyelni, hogy mi lehet az. Először azt hittem, hogy a környékbeli fehér cica indult vadászportyára a nádasba. De az állat formája teljesen másnak tűnt. Lőttem róla pár képet, gondoltam, majd otthon a számítógépen belenagyítok és jobban szemügyre veszem – idézte fel a fotó készültét a Tünde. Másnap újra kiült a meder szélére és azóta már tudja, hogy több fehér aranysakálról készült fotót tartogat még a lábodi erdő. Ugyanis tőle nem túl távol négy fehér sakálkölyköt látott meg: szaladgáltak, játszottak és egy hagyományos színű testvérük is részt vett a mókában. 

Fotós: Király Tünde


A hobbi természetfotós még korábban nem látott fehér aranysakált és most sem volt biztos benne, hogy ilyen különleges élményben van része. Ezért visszatért a szállására, ahol a háziakkal együtt utánanéztek a fehér toportyánféreg létezésének. Azt találták, hogy meglehetősen kevés feljegyzés létezés, néhány éppen a Somogyi Hírlapban jelent meg évekkel korábban. 
Megkérdeztük Lanszki Józsefet, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának professzorát, a téma országosan elismert szaktekintélyét, mennyire jellemzőek a fehér aranysakálok. – Voltak már a korábbi évtizedekben is fehér szőrzetű példányok, de ezek még nem albínók, csak pigmenthiányosak. Nagyon ritka, hogy ilyen színű aranysakált lefotóz valaki, az pedig még ritkább, ha nem terítéken, hanem még élve, fogalmazott Lanszki József.

Fotós: Király Tünde

Király Tünde hétköznapokon informatikusként dolgozik, ezért az utazásai Lábodra igazi feltöltődéssel érnek fel. – Ilyenkor jó kiszakadni a főváros pörgéséből, mondta kérdésünkre. Körülbelül tíz éve kezdett fotózni és néhány évvel ezelőtt felfedezte a vadállományban gazdag lábodi vadászterületet, ahol kedvenc témájának is hódolhat, vagyis gím- és dámszarvasokat fotózhat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában