Fonyód

2022.08.06. 06:59

Huszárgyerekek lepték el Fonyódot

Benépesült a fonyódi múzeum melletti park huszárokkal. Egy komplett tábort építettek fel itt a fiatalok, ahol íjászkodtak, kard-vívtak, lőttek, de jutott idő balatoni fürdőzésre is.

Góz Lilla

Fotó: Mócza Dániel

Komoly embert próbáló feladat volt volt a nagy hőségben huszár és markotányos ruhát öltenie a fiataloknak. – Nem mondom, hogy nincs melegem a hosszú szoknyában és a blúzban – mondta  el Orosz Anna. A balatonszárszói fiatal lány hozzátette: lovaglás és az íjászat volt a kedvence. – Olyan élményeket szerezhettem, amelyeket eddig máshol nem és újabb barátokat szereztem – jegyezte meg a táborozó. – Van rajtam egy bőrcsizma, egy tarsoly, díszes nadrág, vászoning ,amelyre a dolmány került, a fejemre pedig tollal díszített csákó – mutatta a huszár viseletet Bakai Csongor, aki hatodszorra táborozik Fonyódon. Hozzátette: a bodrogi lövészet tetszett neki a legjobban a programok közül és nagyon jó volt a Balatonba lehűteni magunkat délutánonként.

 

A helyi egyesületet működtető Domina Barnabás tizenegyedik alkalommal szervezett  huszártábort feleségével, amelyre a helyi és környékbeli gyerekek mellett érkeztek Nemesgulácsról és Pestről is. – A hétfői nap a táborépítésről szólt, majd a magyar zászló felvonása után következett a reggeli torna, azután a Zalai Honvéd Hagyományőrző Egyesület az első és a második világháborúról tartott történelem órát és korhű fegyvereket is bemutattak, a honvédségtől és a tűzoltóságtól is érkeztek előadók, volt drog prevenciós előadás, Bodrogon a haditechnikai parkban lövöldöztünk, minden nap volt lehetőség a táborban lovagolni, a mesztegnyői plébánossal íjászkodhattak, airsoft és légpuska lövészet és kardvívás is a program része volt – sorolta Domina Barnabás huszárkapitány. A főszervező hozzátette: aki nem ismeri múltját, annak nincs jövője, nincs mire építenie, ha a magyarság kicsi magját el tudják ültetni a gyerekek szívébe és jó földbe hullik, sokáig megmaradnak. Pénteken felavatták azt a kopjafát, amely a magyar hősök előtt tiszteleg. – Megélik a hagyományaikat, rendet , tisztaságot és fegyelmet tanulnak a táborban és az itt tanult nemzeti érzéseket tovább adják– mondta el Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke. Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere kiemelte: a fonyódi huszár egyesület 2011-ben alakult és azóta is  meghatározó szerepet töltenek be a településen. – Nektek természetes a nemzeti kokárda viselete, büszkék legyetek a nemzeti jelképünkre és sokáig ápoljátok a magyar hagyományokat – tette hozzá az alpolgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában