Tanévkezdés

2022.08.24. 06:56

A sprotfelszerelések fájnak a legjobban az iskolára készülő családoknak

A szülők többsége folyamatosan szerezte be a szükséges taneszközöket, felszereléseket, hogy ne augusztus végén kelljen mindent egyszerre megvenniük. A legtöbbet a sportfelszerelésekre költik a családok ezekben a napokban.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Anya, nézd, ilyen füzet kell – mutatta Bajzikné Turgyán Évának kislánya a színes borítókat. Az édesanya elmondta, három gyermekének vásárol be a napokban. 
– Átnéztem a rajzcsomagokat, hogy mi az, ami tönkrement, ezeket pótoljuk, iskolatáskát és tolltartót nem kell vennünk – tette hozzá. Megjegyezte: próbálta folyamatosan megvásárolni iskolás gyermekeinek a ruhákat és cipőket, így nem kell egyszerre sokat költenie. – Húszezerből megússzuk így fejenként, a lányok egymástól is örökölnek ruhákat – mondta el az édesanya. 

Bence a keresztanyjával vásárolt az egyik kaposvári írószer-kereskedésben, a szülők mellett rokonuk is besegít a költségekbe. – Harmadikos leszek, vettünk füzeteket, tolltartót – mutatta büszkén a kosaruk tartalmát a kisfiú. 

Balla László: – Szerencsére a táska, tolltartó megvan, jó állapotúak, így füzeteket, írószereket vásárolunk. Három gyermekünk van, Lujzával kezdtünk, most vették le a gipszét, és eljöttünk beszerezni neki a tanszereket, még kettő gyermekünk hátravan. Nem nőttek nagyot, így cipőket és ruhákat nem kell vennünk most, de így sem ússzuk meg olcsón. 
Fotós: Lang Róbert

A kaposvári sportboltokban is megélénkült a kereslet az elmúlt hetekben. Az egyik üzletben keddtől iskolakezdési akciót indítottak. 

Széll Ibolya: – Másodikba és negyedikbe mennek a gyermekeim. A tanár néniktől kapott lista alapján vásároljuk a tanszereket, a tanórákra szükséges rajz- és technikafelszereléseket. Próbálunk minőségi termékeket venni. Csaknem százezer forintot költünk gyermekenként, hiszen egy minőségi sportcipőt nem kapunk meg 15-20 ezer forint alatt. 
Fotós: Lang Róbert

A márkás gyermeksportcipők ára tízezer forinttól indul. 

Somlyai Nóra: – Kisfiam hatodikos lesz, most vásárolunk neki az iskolakezdésre tanszereket, füzeteket. Szerencsére táskát nem kell venni, csak tolltartót, mert az elhasználódott. A nyáron óriásit nőtt, így pólókat, nadrágokat is vennünk kell még. A legtöbbet a tornacipőre költjük. Ahogy számolgatok, szerintem ötvenezer forintból nem fogjuk megúszni. 
Fotós: Lang Róbert

– A tavalyi tornacipőjét kinőtte a kisfiam, emiatt kénytelenek voltunk venni egyet, szerencsére találtunk egy akciós márkás sportcipőt, amelyből még méret is volt – mondta el egy kaposvári édesanya, aki Ádám kisfiának válogatott a lábbelik között. – Elsősorban sportcipőket, sportzoknikat, fehér pólót és iskolatáskának hátizsákokat keresnek nálunk – mondta el Ágoston Szilveszter, a kaposvári Intersport Áruház üzletvezetője. A forgalmuk hasonló a tavalyi év ezen időszakához képest, vásárlóik átlagosan 20-30 ezer forintot költenek az iskolakezdésre. 

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. felmérése szerint az iskolakezdés átlagosan 20-30 ezer forintba kerül gyermekenként, ám ez az összeg meg is duplázódhat, például egy új iskolatáska vásárlása esetén. A kérdőív alapján új iskolatáska választására 10-ből 6 családban akkor kerül sor, ha az előző tartóssága már nem megfelelő. A döntés során pedig a kényelem, az ergonómia és a tartósság a három legfontosabb tényező. A felmérés szerint 10-ből 9 család tudatosan készül anyagilag a szeptemberi tanévkezdésre. A válaszadók 70 százaléka szerint legalább 50 százalékkal drágábban lehet beszerezni a felszereléseket, ami sok családnak komoly tehert jelent. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában