Kocsival a határig

2022.08.05. 17:00

Megkezdték a leghosszabb hazai út tervezését

Koszorus Rita

Somogy A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kihirdette a 68-as főút felújítására kiírt tervezési közbeszerzés eredményét. Ennek eredményeként az ország leghosszabb két számjegyű útja 95 kilométeren, egészen a horvát határig megújul. – Már 2010 előtt felmerült a 68-as felújítása, de akkor elmaradt. Most egy teljes átfogó felújítás van tervben – mondta lapunknak Móring József Attila, a Dél-Dunántúl fejlődéséért felelős kormánybiztos. – Nagy munka lesz a tervezés, hiszen időközben változtak a szabványok és a követelmények, ezért tovább tart majd és várhatóan többe is kerül. Viszont ez nem csak egy toldozás-foldozás lesz, hanem biztonságossá tesszük a 68-as főutat, tette hozzá. 

Körforgalmat alakítanának ki Marcaliban a Tescónál, valamint Böhönyén a 61-es és a 68-as utak kereszteződésében is. Móring József Attila elmondta: a NIF begyűjtötte az igényeket és elképzeléseket, s a tervezésnél ezeket figyelembe veszik majd. 

A 68-as út a horvát határtól indulva 95 kilométeren át egészen az M7-es autópályáig vezet, észak-déli irányban összeköti Baranyát és Somogyot. A Barcsot és Balatonberényt összekötő főút egy jelentős részét kiszélesítik. A 67 kilométert érintő fejlesztés két részprojektből tevődik össze: az egyik a Lábod és Barcs közti szakasz 679 millió forintos tervezése, míg a másik a Böhönye és a 7-es számú főút 579,86 millió forint értékű tervezése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában