Somogy

2022.08.19. 17:30

Megrázó áramszámla: húzós tétel a felvonó

A növekvő áramköltségek miatt számos emeletes házban hamarosan többet fizethetnek a lift használatért is.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

 A kaposvári Otthon Lakásszövetkezet adatai  szerint az egyik kilenc emeletes épületben 2021-ben 272 ezer forint volt az éves közösségi áramfogyasztás,  rövidesen 140-150 ezer forinttal is nőhet a fizetnivaló.

– Jelenleg csak előzetes becslések vannak a várható áremelkedéssel kapcsolatban – közölte Ács Sándor, az Otthon Lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója. – Konkrétumokat akkor látunk majd, ha megérkeznek az első módosított számlák.

A lakásszövetkezethez 48 épület tartozik, ezek között 12 kilenc, illetve tízemeletes van, s az összesen 1071 lakásban nagyjából 2500-an élhetnek. Ács Sándor szerint a lift megnyomja az áram-számlát, ám nem csak ezért kell fizetni. A lépcsőház és a közös helyiségek – például tároló – világításán kívül a kaputelefon központ üzemeltetése is pénzbe kerül, akárcsak a fűtési idényben a keringető-szivattyú működtetése, illetve az elszívó-ventillátor fenntartása. A szakember hangsúlyozta. a felvonó azonban az egyik leghúzósabb tétel. 

– Az egyes épületek között eltérés tapasztalható – mondta. – Van olyan tízemeletes épület, ahol 2021-ben az éves áramszámla 180-200 ezer forint volt, míg az egyik kilencemeletesnél 272 ezer forintot fizettek. Egyelőre nem tudjuk pontosan, de elképzelhető, hogy a nagyobb épületeknél 140-150 ezer forinttal is emelkedhet az éves költség.

Ács Sándor kiemelte: az éves zárás után derül majd ki, hogy 2023-tól miként változnak a közös költségek. Egy épületnél biztos kiadást jelent évről-évre a javítás, a biztosítás, a házfelügyelő bére, a szövetkezet általános költségei és a szemétszállítás is.  Javós Csilla kaposvári társasház kezelő elmondta: közel  50 épület tartozik hozzájuk, s ezek közül négyben működik lift. A felvonó havi áramfogyasztása nagyjából 13-15 ezer forint, s nyilván nem mindegy, hogy mennyi lakó között oszlik el a költség. Mely hamarosan jelentősen, akár háromszorosára is nőhet.  S több társasháznál elektromos autót töltenek fel, ahol a közös villamoshálózatra szerelt almérő alapján kell megtéríteni a költségeket. Egyes lakók azonban már aggódnak, mondván, a többlet kiadások miatt a  társasház nehogy kikerüljön a kedvezményes fizetési körből.

 

Könnyebb a napelem telepítés

Ács Sándor közölte: egy új rendelet jelent meg a héten, amely a társasházi törvény kötöttségeit enyhíti. Így a napelem, napkollektor telepítéséhez  mostantól már nem szükséges az összes lakástulajdonos hozzájárulása, elég ha 75 százalékuk támogatja a kezdeményezést.  Hangsúlyozta: a tárasházi tető osztatlan közös tulajdonnak számít, ám a változásnak következtében egyszerűbbé, könnyebbé válhat a rendszer kiépítése.  A lakásszövetkezetükhöz tartozó épületeknél pillanatnyilag nem tervezik a  napelemrendszer telepítését.  

 

 

 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában