Összeöntött szemek

2022.08.26. 17:44

Milliónyi búzaszem táplálja a rászorulókat

Összeöntötték a somogyi búzaszemeket pénteken Somogyváron a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében. A kezdeményezéshez idén több mint 400-an csatlakoztak. A gazdálkodók mellett civil szervezetek és önkormányzatok is ajánlottak fel búzát somogyi és határon túli rászorulóknak.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Mócza Dániel

Somogyvár A megyében 15 gyűjtőponton lehetett leadni a búzát az elmúlt hetekben. Az idei felhíváshoz tavalyhoz képest százzal többen, összesen 416-an csatlakoztak. Szabó Tamás a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) megyei elnöke az eseményen kiemelte, annak ellenére, hogy jelentős aszály volt megtermett az ország gabonaszükséglete és jóval több búzát sikerült összegyűjteni, mint egy évvel korábban.

Madarász Zoltán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az eseményen elmondta, hálásnak kell lenni azért, hogy más régiókhoz és országokhoz képest Somogyban hullott eső és segítette a növények fejlődését.  – Voltak csapadékban gazdagabb és kevésbe nedves területek is a megyében, de legalább nekünk volt mit aratnunk – hangsúlyozta Madarász Zoltán. – Az ország más vidékén élő gazdatársaink nagyon jelentős mértékben szoktak hozzájárulni a Magyarok kenyere programhoz. Most azonban elképzelhető, hogy az aszály miatt ők is rászorulók lesznek – emelte ki a NAK megyei elnöke.

Süle Katalin a NAK országos alelnöke a rendezvényen kiemelte, az elmúlt időszakban sok nehézség érte a mezőgazdaságban dolgozókat, de a magyar gazdák nem adták fel és büszkén végezték hivatásukat. Móring József Attila kormánybiztos, országgyűlési képviselő kiemelte, a Magyarok kenyere program nemcsak egy jótékonysági akció, sokkal több annál. Megmutatja azt, hogy mennyire tudnak összefogni a magyarok és hogyan tudják segíteni a rászorulókat.

Gyurákovics László Somogyvár polgármestere és Biró Norbert a Somogy megyei közgyűlés elnöke is köszöntetett mondott a gazdáknak az összegyűlt búzaszemekért. Az eseményre több kenyeret is sütöttek. Ezeket megszegték, feldaraboltak, majd szétosztották a meghívott vendégek között.
 

Ezer milliárdba került az aszály

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a búza összeöntésen elmondta, a program 12 év alatt eljutott odáig, hogy nemcsak az anyaországban, hanem egész Kárpát-medencében összefognak a magyarok. – Ahogyan a 15 millió búzaszem lisztté őrölve egyesül a kenyérben, úgy egyesül a 15 millió magyar is – hangsúlyozta Jakab István. A MAGOSZ elnöke arról is beszélt, hogy nemzetünk egyik megtartó ereje és alapja a föld, azonban a pandémia, a háború és az aszály miatt hatalmas kihívások előtt állunk. – Ezer milliárd forint kiesést okozott az aszály ebben az esztendőben. Nem vagyunk nyugodtak, mert nemcsak az idei termést, hanem a következő évit is erősen érinti ez az időjárás – mondta Jakab István. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában