Nagyüzem a börtönben,

2022.08.25. 19:50

Rabok mossák tisztára a balatoni turisták szennyesét

A megyei büntetés-végrehajtási intézet tovább bővítette mosodai szolgáltatását, s nyáron több balatoni szállásadóval is együttműködést alakítottak ki. Jól sikerült az idény, az utóbbi időben csaknem háromszor annyi holmit tisztítottak meg, mint korábban.

Fotó: Fotónk illusztráció: BvOP

Elektromos ipari mosógép,  30 kiló töltőtömegű magas centrifuga,  elektromos fűtésű szárítógép és gőzfűtésű mángorló: a megyei büntetés-végrehajtási intézet részben ezeket a berendezéseket szerezte be az utóbbi időben a már meglévő, nagy kapacitású gépek mellé. A fejlesztés még az első negyedévben zárult. 

– A jelenlegi géppark elsősorban ágyneműk, konyhai és éttermi textíliák, abroszok, törülközők  és egyéb hasonló, normál szennyezettségű textíliák minőségi tisztítására alkalmas – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatójából. – A fejlesztésnek köszönhetően a mosott ruha tömege a korábbiakhoz viszonyítva kiemelkedő mértékben – havi 1-2 tonnáról 5-6 tonnára – emelkedett. Ez annak is köszönhető, hogy az intézetnek sikerült idényjellegű együttműködést kialakítani több Balaton-parti szállásadóval is.

Ezen kívül kollégiumok, szállodák, panziók, iskolák és közintézmények megrendelését is teljesítik, s további partnereket keresnek.  A BVOP érdeklődésünkre azt is közölte: az intézet a mosodai tevékenységet fogvatartotti foglalkoztatás keretében végzi, ezért a kapacitás bővítésével több fogvatartott részére tudnak munkát biztosítani. A büntetés-végrehajtás reintegrációs stratégiájának egyik legfontosabb eleme a munkakultúra elsajátítása, a fogvatartottak foglalkoztatása. Ugyanis a szabadulást követő visszailleszkedés alapvető feltététele – a változni akarás mellett – a megfelelő képzettség megszerzése és a munkalehetőség. 

– Az intézetben az egészségügyi szempontból alkalmas, munkára kötelezett jogerősen elítélt fogvatartottakon kívül kérelmük alapján letartóztatottakat is foglalkoztatnak – közölték. – Jelenleg a konyhán, a mosodában, a szereldében, a házi műhelyben valamint épülettakarító és anyagmozgató munkakörben foglalkoztatják a munkaképes fogvatartottakat. 

 

Szakmát szereznek a börtönben

A betanított munkások foglalkoztatásával – a szappancsomagoláson kívül – biztosítékot is összeszerelnek a csarnokban. A  Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kérdésünkre – miszerint készülnek újabb szakmai továbbképzés, tanfolyam szervezésére – azt közölte: a fogvatartotti állomány túlnyomó többsége letartóztatott. Ők rövidebb időtartamban  tartózkodnak az intézetben, s elsősorban a rövidebb ideig tartó részszakma képzések lebonyolítása szervezhető részükre. Az intézet figyelemmel kíséri a lehetőségeket valamint egyeztet az oktatási intézményekkel. 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában