Költözés

2022.09.18. 21:00

Szárnyra kapott újra a Pillangó

Új, komfortosabb helyre költözött Siófokon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza fenntartásában működő Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye.

Kolumbán Tünde

A Kiliti városrészben tavaly nyáron bezárt Pillangó óvoda épületében működik tovább a foglalkoztató, ahol a környékbeli településekről összesen 30 fogyatékkal élő fiatal és idősebb nő és férfi fejlesztéséről valamint nappali ellátásáról gondoskodnak. 2006-óta működik Siófokon a fogyatékos személyek nappali intézménye, 2010-óta pedig a súlyosan és halmozottan sérült gyerekek számára fejlesztő iskolát is működtet a városban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete. – A szociális alapellátást és a köznevelési feladatokat korábban egy épületen belül végezték, de kinőtték a helyet, ezért a szeretetszolgálat munkatársai 2014-óta keresték a lehetőséget, hogy a két intézmény külön épületekben működhessen tovább – mondta el Fülöp Szilvia intézményvezető, aki arról is beszélt, hogy a siófoki önkormányzat térítésmentesen bocsátotta rendelkezésükre az idősotthon szomszédságában álló épületet, amelyet a karitatív szervezet újított fel és alakított át. A foglalkoztatóban a mindennapos elfoglaltságok mellett állat- és zeneterápia is van és nagy öröm, hogy ezentúl minden tevékenységnek meglesz a saját helyisége. 
Az intézmény új épületének átadóján Lengyel Róbert siófoki polgármester a Pillangó óvoda bezárását kényszerű és népszerűtlen döntésnek nevezte hozzátéve, nem sokkal később a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg, hogy az épület a szeretetszolgálat fenntartásába kerüljön és továbbra is közfeladatot lásson el. 
 

A közösség részei


Az ünnepségen Jónás Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Regionális Központjának vezetője úgy fogalmazott, szervezetük akkor működik jól, ha egy település közösségének részévé tudnak válni. Jónás Gergely nemcsak a megújult nappali intézményt méltatta, hanem azt a munkát is, amelyet siófoki kollégái a Covid terhelte években végeztek az idősek otthonában, ahova a koronavírus a súlyos időszakokban nem tudott bejutni, és egyetlen halottat sem követelt a dolgozók gondos odafigyelésének hála. Az áldozatkész munkát a Máltai Lovagrend Közössége kitüntetéssel ismerte el, amelyet Ságiné Korpos Márta vezető ápolónak és Fülöp Szilvia intézményvezetőnek adományoztak, akik az egész csapat közösségi érdemének és kőkemény munkájának tartják az elismerést. 
 

Harminc fogyatékkal élő nappali ellátásáról gondoskodnak az intézményben
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában