Vízvár-Tab

2022.08.19. 14:00

Viheti a vízműveket az állam a támogatásért cserébe

A veszteséges önkormányzati vízszolgáltató cégeket csak úgy hajlandó támogatni az állam, ha átadják a víziközmű vagyont. Ha augusztus végéig jelzik integrációs szándékukat a Nemzeti Vízműveknek, és közlik, hogy mekkora hiányt görgetnek maguk előtt, akkor a tulajdonos önkormányzatok szeptember végéig dönthetnek a vagyonátadásról.

K.G.

Fotó: Shutterstock

Egy új kútból 186 méter mélyről tör fel a víz Vízváron, először egy hete nyitották meg. Jövőre fejeződhet be az ivóvíz-minőség javító beruházás a községben. Három település, Vízvár, Bélavár és Heresznye kap vizet a felújítás alatt álló rendszerből. Tartalék kutat fúrtak, és új technológiát alakítanak ki. Most várják az új kút hozamát, mert a tervek szerint havonta váltogatják majd a két kút üzemeltetését, hogy a vízkivétel megfeleljen az előírásoknak. Vízváron a DRV Zrt. üzemelteti a vízszolgáltatást, és a polgármester még nem tudja, hogy esetükben mit jelentene a víziközmű vagyon átadása az államnak.  

– Megmondom őszintén, hogy összeszorult a gyomrom, amikor olvastam a levelet – mondta Kozma László, Vízvár polgármestere. – Nem tudom, hogy mit tegyünk, megkérdezem erről a képviselő-testületet.   

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab polgármestere a szervezet honlapján közzétett körlevélben számolt be a Technológiai és Ipari Minisztériumban folytatott tárgyalásairól. Azt írta, hogy a kritikus helyzet miatt azt várta, hogy engedékeny lesz a kormány, és pénzügyi támogatást tud kiharcolni a közműrendszereket üzemeltető önkormányzati cégnek. A lassan tíz éve befagyasztott vízdíjak és a rengeteg pluszköltség miatt ugyanis alig maradt olyan üzemeltető, amelyik nem fordult veszteségbe. A kormány azonban csak az állami tulajdonú cégek tőkepótlását biztosította. Jelenleg önkormányzati tulajdonban 70 százaléka, állami tulajdonban 30 százaléka van a víziközműveknek. 

– Fontolják meg a települések, mert a kormány kifejtette abbéli szándékát, hogy csak abban az esetben hajlandó támogatást adni, ha átadják a víziközmű vagyont – mondta lapunknak Schmidt Jenő

A szándék azonban világos: mindenki csinálhatja maga, de akkor támogatásra ne számítson. Csak azok a cégek fognak támogatást kapni, ahol az önkormányzatok átadják a tulajdonukat a magyar állam számára. 

A kormány szeretné, ha mindez november végéig lezajlana, de nem lesz egyszerű folyamat, mert hirtelen sokan fognak jelentkezni a Nemzeti Vízműveknél, vélte Schmidt Jenő. Először azok a cégek kérnek segítséget, melyek csődközelben vannak, és azonnali tőkeinjekcióra van szükségük. A mintegy negyven víziközmű-cég közül a vidéki kisvárosokat és falvakat üzemeltető szolgáltatók közül többek fizetésképtelensége akár hetek, hónapok kérdése lehet. A nagyvárosi cégek kedvezőbb helyzetben vannak, mert korábban minimális nyereséget is fel tudtak mutatni, de a tartalékukat mára teljesen felélték. Gyakran úgy, hogy a felújításokat elhalasztották. Az elmúlt tíz évben a kormány összesen mintegy 135 milliárd forintot adott a saját tulajdonában lévő víziközmű-társaságok tőkepótlására, az önkormányzati társaságok azonban ilyet nem kaptak. A TÖOSZ szeretné, hogy az átadás után is közösségi tulajdonban maradna a víziközmű vagyon. Összesítésük szerint az önkormányzati cégek által üzemeltetett víziközmű-vagyon értéke 1945 milliárd forintot tesz ki. 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában