Jótékonyság

2022.08.07. 21:00

Visszapasszolták a használt mobiltelefonokat

Lezárult a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű használtmobiltelefon-visszagyűjtő kampány idei első szakasza. A tavaszi forduló eredményeként 736 kiló összsúlyú mobiltelefon érkezett be összesen 123 gyűjtőpontról, köztük Somogyból is.

Kovács Gábor

20190904 Passzold vissza tesó! - Miskolc A Miskolci Állatkert és Kultúrparkba látogattak a Jane Goodall Intézet munkatársai, hogy elvigyék az eddig összegyűjtött használaton kívüli mobiltelefonokat és átadják oklevelüket a Miskolci Törvényszék képviselőinek, akik közel 300 mobiltelefon összegyűjtésével támogatták a programot. Balról: Molnár Attila, Csorba László, Kádár András, Répássy Árpád, Horváth Dóra. Balról: Kádár András - Jane Goodall Intézet ügyvezető, Dr. Répássy Árpád - Miskolci Törvényszék elnök. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország

Az országos programot öt évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. A kampány sikere töretlen, 2018 óta több mint 1000 gyűjtőpont létesült országszerte. A cél az, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, illetve a kongói főemlősök élőhelyének megmentését, valamint a helyi közösségek életét. 

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett állatfajok, főként gorillák, bonobók és csimpánzok élőhelyét és fennmaradását fenyegeti. Ezt a folyamatot szeretnék megállítani, ugyanis ha a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása egyre nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata csökken. 

A kampányhoz eddig csatlakozó több mint 1000 gyűjtőpont között vannak visszatérők és sok új helyszín is. Eredményességük harmadik éve töretlen három megye, Baranya, Somogy és Tolna óvodái és iskolái körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában