Iskolaőr

2022.09.25. 11:30

A jelenlét is elég sokszor, és csillapodnak a kedélyek az isiben

A somogyi iskolaőrök az elmúlt tanévben nyolc esetben intézkedtek. A 36 tan­intézményben, 27 általános- és 9 középiskolában 37 szakember dolgozott. A következő hónapokban újabb iskolákban állnak munkába iskolaőrök.

Harsányi Miklós

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Molnár Gábor rendőr dandártábornok, megyei rend­őr-főkapitány a pénteki megyei közgyűlésen adott számot a somogyi iskolaőrök tavalyi tanévben végzett munkájáról. 
Az idei tanévben a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) tíz iskolája közül jelenleg háromban teljesít szolgálatot iskolaőr. A Lamping József és a Széchenyi István-technikumon kívül a barcsi szakképző iskolában, egy intézményben pedig folyamatban van az ügyintézés. Az iskolaőr érkezése novemberre várható a kadarkúti Jálics Ernő szakképző iskolában. – Az intézmények pozitív tapasztalataikról számoltak be az iskolaőrök tevékenységével kapcsolatban – derült ki a KSZC tájékoztatójából. 
– A diákok között olykor előfordulhatnak apró-cseprő viták, szinte óvodásszintű veszekedések – mondta Agócs Attila, a KSZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. – A kamaszok ilyenkor pillanatok alatt mérgesek lesznek, felemelik a hangjukat, de szerencsére komolyabb gond nálunk mostanában nem fordult elő. Évek óta egy iskolaőr teljesít nálunk szolgálatot, biztonság van a tanintézményünkben. Az őr a központi iskolaépületen kívül egy tornacsarnokban és három tanműhelyben is járőröz, s hétfőtől péntekig tanítási időben folyamatosan dolgozik. 
Az építőipariba közel 450 diák jár, az igazgató szerint az iskolaőri szolgálat beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A diákok és az oktatók tudatában vannak abban, hogy a megelőzést szolgálja az intézkedés, ha esetleg gond lenne, a szakember rögtön a helyszínen van. 
Fotó: Lang Róbert

 

Kevés intézkedés

A Kaposvári Tankerületi Központ 27 intézményében folyik az Iskolaőr program a 2022/2023-as tanévben. Szeptembertől a programba újabb két intézményük kapcsolódott: a zákányi Zrínyi Miklós Általános Iskola és a nagyatádi Éltes Mátyás-iskola. A programban már három éve részt vesznek az iskoláik, eddig csak néhány esetben került sor tényleges intézkedésre, amelyek kisebb tanulói rendbontások voltak. – Minden intézményünkben elégedettek az iskolaőrrel, munkájukat lelkiismeretesen ellátják – tájékoztatott a Kaposvári Tankerületi Központ. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában