Piaci körkép

2022.09.23. 13:03

Almák kavalkádja vitt színt a fogvacogtató piaci reggelbe

Télinek ható ötfokos reggelen vágtunk neki a Kaposvári Nagypiacnak, hogy az ősz kincsei után kutassunk a kaposvári és környékbeli termelők standjai között.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Jövő héten már Szent Mihály is megérkezik, és rápillant arra, mit sikerült betakarítanunk. Mielőtt behajtja a legelőről az állatokat, a piacon még utoljára gyönyörködhet az őszibarackokban, hiszen a fákon már nem maradt belőlük. Elkápráztathatja az apró szemű besztercei szilva kéksége, mert abból van még, és a kukorica is szépen sárgállik a standokon. Az árnyékban hűs van, még mindenki áhítja a napsütést az őstermelők során.

piac szőlő
Volt mit nézni az őstermelők standjainál. 
Fotós: Lang Róbert

– Emlékszel, amikor ugyanezt a pritaminpaprikát még háromszázért vettük? – szólt egy édesanya a lányához a hatszáz forintos paprika közös válogatása közben. 

– Negyven is elmúltam, amikor egy vállalati reggelin először megkóstoltam a céklát. Azóta szinte minden nap eszem, nagyon finom és egészséges. Ezt a hengeres fajtát termelem, nem olyan répaízű. Szeretik sütni vinni – mondta Szeidl Gézáné, őstermelő. Egy jó céklasalátába akár tehetünk almát is, bőven akadt ebből is a piacon.

 

– Körteízű almát hoztam és egy másik, régi fajtákból kevert szabolcsi almát, amelynek savanykás az íze – mutatta a portékát Mihályi Edit.

– Szabolcsi gyerek vagyok, úgyhogy hűséges vagyok a szabolcsi almához, én is ebből vásároltam – mutatta Szmolka János kosarát vásárlás közben. 

– Egyelőre három -féle almát kínálok most, a többi fajta még érik. A savanykás Red Rom, az édes Kovelit, és a szintén édes Golden amiből lehet választani – kínálta Árvai Istvánné a portékát, amely a hűvös őszi esték csemegéje lehet egy almáspitében alakot öltve, amelynek fahéjas illata a közelgő Szent Mihályt is megcsiklandozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában