Ivóvíz a Desedán

2022.09.28. 09:00

Apadó kutak helyett biztonságos vízhálózat épül a Desedánál

Kiépítik az ivóvízhálózatot a Deseda toponári oldalán. A beruházás nyáron kezdődött el, a kivitelező várhatóan novemberig lefekteti a mintegy 8 kilométer hosszúságú fővezetéket. A fejlesztés 110 millió forintba kerül. Ennek egy részét a kaposvári önkormányzat, a többségét a kerttulajdonosok fizetik.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Muzslay Péter

Markoló ásta a földet a Haris utcában ottjártunkkor. Két hónapja zajlik a beruházás, ezért a munkagép már rutinosan mozgott a dombos területen. A kivitelező cég amellett, hogy lefekteti a gerincvezetéket, kiépíti a hálózatot a tulajdonosok kertjéig és egy vízóraaknát is ás.

Vörös Józsefnek egy hétvégi háza van a zártkertben. A 81 éves férfi nagyon örül a beruházásnak, mert kútjából már kezd elapadni víz. Zámbó Tibor is várja már, hogy véget érjen a fejlesztés. A kaposvári férfi három hónappal ezelőtt vásárolt egy telket. Hamarosan szeretne belevágni egy nagyobb beruházásba, ennek részeként vizesblokkot is épít majd a kertjébe.

A Deseda toponári oldalán nagyságrendileg 800 telek található. A vízhálózatot több mint 300 helyszínen építik majd ki november végéig. Dávid János a Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, igyekeznek minél élhetőbbé tenni a tó környékét, ezért is szorgalmazták a beruházást.

Fotós:

– Egyre többen döntenek úgy, hogy nemcsak nyáron élvezik a desedai környezetet, hanem egész évben. Ebben a koronavírus-járvány miatti bezártság is szerepet játszik – fogalmazott Dávid János. – Régebben sokat kellett várni, amíg egy-egy házat telket el lehetett adni, most azonban pillanatok alatt gazdát cserélnek az ingatlanok. A beruházás azért is fontos, hogy embereknek egészséges ivóvizük legyen és biztonsággal jussanak hozzá. Az egyre szárazabb időjárás miatt ugyanis a kutak kezdenek elapadni és már nem mindenhol lehet úgy vízhez jutni, mint korábban – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Dávid János kiemelte, a zártkerti beruházáshoz, a tulajdonosok legalább felének kellett a beleegyezése. Aki igényelte az ivóvizet, annak 250 ezer forintot kellett befizetnie. Nem mindenki élt a lehetőséggel, de ahogy elkezdődött a kivitelezés többen is kérték, hogy náluk is vezessék be a vizet. A Deseda Egyesület elnöke hozzátette, a jövőben egy térfigyelő kamerarendszert akarnak majd kiépíteni és szeretnék az összes utat felújítani.
 

Jobb vizet kapnak a települések

A megye más részein is zajlik ívóvíz-beruházás. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) sajtóosztálya lapunknak elmondta, a somogyi működési területükön hat új  ivóvízminőség-javító beruházás indult el. A munkálatok Beleg, Hedrehely, Hencse, Kaszó-Darvaspuszta, Látrány, Visnye, Vízvár, Zics és Zimány településeket érintik. Többségükben már a kivitelezés zajlik. Hozzátették, további 22 ivóvíz-rekonstrukciós beruházás van tervezési-előkészítési, pályáztatási, illetve kivitelezési szakaszban. A munkálatok Ádánd, Balatonboglár, Balatonkeresztúr-Balatonmáriafürdő, Balatonszabadi, Böhönye, Kaposmérő, Kéthely, Marcali, Öreglak, Siófok, Somogyszentpál, Szántód és Törökkoppány települést érintik. 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában