nehéz idők jönnek

2022.09.22. 14:00

Kaposváron az önkormányzat magán kezdi a takarékosságot

Legkorábban szeptember 30-án derülhet ki, hogy átmenetileg be kell-e zárni intézményeket a megyeszékhelyen a megnövekedett rezsiköltségek miatt, mert akkora érkezhet be tőlük minden takarékossági javaslat, hangzott el a csütörtöki közgyűlésen Kaposváron. Szita Károly polgármester úgy látja, hogy az intézmények funkciói nem sérülnek majd, de lehet egy kis kényelmetlenség.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Lang Róbert

A polgármesteri hivatal magán kezdi a spórolást, 25 százalékkal kevesebb energiát használnak majd fel. A város intézményeinek gázszámlája 7 milliárd forintra nőhet a jelenlegi árak mellett, hangzott el a csütörtöki közgyűlésen.  A változásokat az intézmények vezetői maguk jelentik majd be. A kormány úgy döntött, hogy nem emelkedik a távhő költsége, de ez nem vonatkozik a távhővel működő intézményekre, mondta Szita Károly.

– A kaposváriak kétharmada átlagos, vagy az alatti gázfogyasztó, csak egyharmaduk átlag feletti – értékelte Szita Károly. – Bár mindenkin nem lehet segíteni, de törekedni kell arra, hogy a nehéz helyzetben minél több embert támogassunk. Szerencsére megelőztük a korunkat a most épülő zöldfűtőművel, ahol a faapríték és a megújuló energiák kiváltják a földgázt.  

Kaposvár megelőzte korát a zöldfűtőművel. 
Fotós: Lang Róbert

Az ellenzéki képviselők javaslatára a közgyűlés úgy döntött, hogy a zöldfűtőmű légszennyezését mérő berendezés már a fűtőmű próbaüzeme alatt is működjön, ennek online hozzáférésén dolgoznak. Az ellenzék azt is tudakolta, maradnak-e el beruházások Kaposváron. 

–  Egyetlen beruházást sem szeretnénk elhalasztani, és remélem, hogy a kormány sem dönt másként – válaszolta a polgármester. – Lázár János építési miniszter a listájáról még egy kaposvári beruházást sem húzott le, ami jót jelent a helyi gazdaságnak.  

A Somssich utcai munkásszállás építéséből viszont kiszállt az önkormányzat, mert egy piaci alapon működő cég kezdett munkásszállók fejlesztésébe a városban. A volt leányotthonban 60 férőhelyet már kialakítottak, és 200 helyet még szándékoznak létesíteni, derült ki Pintér Attila (MSZP) képviselő kérdése után. Ugyancsak ő érdeklődött a tervezett tudományos ipari parkról, amelyhez hamarosan közös gazdasági társaságot hoznak létre. 

Nem lesz hőmérsékleti korlát a kaposvári óvodákban. 
Fotós: Lang Róbert

Idén 200 millió forint a kaposvári vízszolgáltató vesztesége, ami jövőre 2,1 milliárd forintra nőhet az emelkedő energiaköltségek miatt, de a megnövekedett költségek árát nem kérik el a fogyasztóktól, hangzott el Felder Frigyes (LMP) kérdésére. Szita Károly hangsúlyozta, hogy továbbra is a szolgáltatók állami és önkormányzati tulajdonlásában hisz. Nadrai Norbert (Füredi Szőlősgazdák) a közvilágítás fénymérésének eredményét tudakolta. A fényerősség jó, de a fák terebélyes lombozata néhol elfogja a fényt egyes köztereken, ezért a fénynövekedéshez az ágak gyérítésére lenne szükség. 

A gyerekek nem fázhatnak az óvodákban, de pazarlás se legyen

Októbertől emelkednek a térítési díjak a kaposvári gyermekétkeztetésben, de az óvodás és iskolás gyermekeik után a szülők 80 százaléka vagy nem fizet, vagy 50 százalékos kedvezményt vesz igénybe. A  teljes árat fizetőek étkezési költségei 20 százalékkal kerülnek majd többe.

Jövőre 60 millió forinttal terheli az önkormányzat számláját a gyermekétkeztetés támogatása, mondta Csillag Gábor jegyző. Darázs Judit, a Tar Csatár Központi Óvoda új vezetőjének kinevezésekor Szita Károly elmondta: nem lesz hőmérsékleti korlát a kaposvári óvodákban, mert a gyerekek nem fázhatnak, de pazarlás se legyen.            

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában