Élménnyekkel a félelem ellen

2022.09.03. 20:02

Balatoni vitorlázás várta a gyógyult gyermekeket

Az egykor a pécsi gyermekonkológián gyógyult gyermekeket és családjukat látták vendégül szombaton a balatonboglári Eurakvilo Regattán. Varázsamulett és névtábla készítés, közös rajzolás, tollaslabdázás is várta a családi nap résztvevőit, a jó hangulatól a Bátor Tábor gondoskodott, s zárásként balatoni vitorlázásra hívták a csapatot.

Fotó: Németh Levente

Balatonboglár – Nagyon vártuk már a találkozót, az egész család készült – mondta a 43 éves Czető Csaba, aki feleségével és két gyermekükkel  – Szilvia, Szonja –  érkezett a balatonboglári rendezvényre.  –  Kislányunknál, Szilvinél 4,5 évesen leukémiát diagnosztizáltak.  A hőemelkedésen és a fej -, illetve sípcsontfájdalmon kívül fáradékony volt.  A gyermekünket elvittük a háziorvoshoz, aki azonnal a sürgősségi osztályra utalta. Kislányunk kemoterápiás kezelést kapott,  2019 áprilisában került kórházba, s decemberig volt ott.  Nehéz szavakkal kifejezni, hogy mit éreztünk. Volt, amikor szegénykém annyira legyengült, hogy járni sem bírt. 

A ma már nyolc éves kislányt továbbra is rendszeresen viszik ellenőrzésre, korábban havonta, a nyár óta két havonta. Tünetmentes,  iskolába jár, most kezdte a második osztályt. Biztos családi háttér, kitartás és erő: az édesanya, Czetőné Székely Szilvia szerint soha nem szabad feladni a reményt. S szerencséjük volt, mert munkahelyükről is támogatást, biztatást kaptak.  S a legnehezebb pillanatokban is hinni kell a gyógyulásban. A fiatalasszony hangsúlyozta: ha kiderül a baj, soha senki ne a kósza híreket. mendemondákat böngéssze, hanem azonnal forduljon orvoshoz forduljon, s az összes utasítást tartsa be.

– A pécsi gyermekonkológián gyógyult gyerekeket és családtagjaikat hívtuk meg az Eurakvuilo Regattára, amit tizedik alkalommal rendeztünk meg – mondta Farkas Éva, az Eurakvilo Alapítvány munkatársa.  – Célunk, hogy a résztvevők közösen éljék át az élményeket, s a fiúk, lányok és a szülők jól érezzék magukat.

Matrózsapka, iránytű, póló és pohár: stílusos ajándékcsomagot kaptak a gyermekek. A családok folyamatosan érkeztek a találkozóra, voltak, akik régi ismerősként üdvözölték egymást. Az apróságok nagyon várták a délutánra meghirdetett balatoni vitorlázást.  Czettiné Szilágyi Mónika családjával a Zala megyei Kerkabarabásról utazott Balatonboglárra. Két gyermekük van, a most hat éves Szofi 22 hónapos korában akut myleoid leukémiás volt.

– Bölcsibe járt akkor a kislányom, s a lába elkezdett fájni és két nap múlva 40 Celsius fokos láza lett – mondta.  Ügyeletre mentünk, s onnét a gyermekosztályra került. Ez 2018-ban,  Nagypénteken volt. A gyermekünk ezután Budapesten transzplantációs kezelésen vett részt, ami sikerült. Negyedik éve tünetmentesek vagyunk.  Egy dolgot tudni kell: a félelem bennünk van, az érzést nehéz elengedni. A mindennapokat igyekszünk boldogan megélni, az apró dolgokból megpróbáljuk kihozni a maximumot. Amikor az ember farkasszemet néz a halállal, akkor azonnal átértékelődik minden. Óriási szerepe van ilyenkor a szeretetnek és a családi összefogásnak, s mindenkinek oda kell tennie magát. 

 

A közösségi összefogás erőt ad

A dél-dunántúli régióban élő – Somogy, Tolna, Zala és Baranya – gyermekek gyógyításával foglalkoznak a pécsi szakemberek. Rossz indulatú daganatos, illetve leukémiás betegeket visznek a kórházba, évente nagyjából 30-40 újonnan diagnosztizált gyermek és fiatal kezelését kezdik. A közösségépítő, erősítő rendezvény olyan jól sikerült, hogy volt, aki már azt mondta: ha lesz, jövőre is jönnek.

– Feltölt a találkozó és a jó élményeket hosszú időre elraktározzuk magunkban – mondta az egyik édesanya, aki fiával érkezett  Boglárra.  – Egy nagy közösségben vagyunk, s gyakran hasonló betegségek, megpróbáltatások érték a családokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában