Dióünnep Lengyeltótiban

2022.09.11. 09:00

Ihletet adott ételhez, játszótérhez a csodálatos csonthéjas

Huszonötödik alkalommal minden a dióról szólt Lengyeltótiban. A somogyi városban nem csak a süteményekbe került a a dióbélből, hanem a szombaton átadott játszótér is megidézi a csonthéjast. A településen található Közép-Európa egyik legnagyobb diósa, ahol már megkezdődött a betakarítás.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

– Ez a lovacska a kedvencem – mondta Hunor, miközben barátaival próbálta ki a szombaton átadott játszóteret. 

Fotós: Lang R.

– Ötmillió forintot nyertünk a Magyar Falu Programban és ehhez tett tíz millió forintot az önkormányzat, hogy elkészülhessen a játszótér, amelynek elemeit iparművészek készítették el, a motívumok között megjelenik a dió, a mókusok, a ló és a csalogány is. Fésűs Éva Mókuska és dió meséjére építettük fel – mondta el Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere. Hozzátette: az ősz folyamán sövényt ültetnek körbe, biztonságossá téve a játszóteret. Megjegyezte: a közelmúltban érkezett helyi plébánosuk, Arányi Zoltán a beruházás és az ételek megáldása mellett a gyermekekre is gondolt. Fánkkal és lepénnyel kedveskedett nekik és együtt ünnepelt a tótiakkal.

Fotós: Lang R.

A bizonytalan idő ellenére is sokan látogattak el a Diófesztiválra. Kilenc csapat indult a főzőversenyen, ahol még a népmeséből ismert kőlevest is készítettek. 

Fotós: Lang R.

– Mindenki kapott egy követ, hagymát, leveszöldséget, sertéshúst és a fantáziájukra bíztuk, hogy mit készítenek – mondta el Mikliánné Kollarics Tünde, a művelődési ház vezetője. Hozzátette: az első fesztivál óta a helyi háziasszonyok diós süteményeiket is nevezik. Korábban a legjobb receptekből egy süteményes könyv is készült. Fehér Lászlóné diós batyuval és egy karamell-diós krémmel töltött süteményével nevezett. 

Fotós: Lang R.

 

– A receptet az interneten találtam, a családnak csináltam, nekik ízlett, remélem a zsűrinek is fog, természetesen tóti dió van benne – mondta el a háziasszony. A Lengyeltóti Nyugdíjas Egyesület fellépése előtt még kőlevesét készítette bográcsban. – Beletettük a követ, a hagymát, a húst, a füstölteket, paprikát, paradicsomot és végén krumpli és csipetke kerül bele – mondta el a Pintér Jánosné, az egyesület vezetője.

Fotós: Lang R.

A délután folyamán megtaposták a szőlőt az Ördöngös Táncegyüttes fiataljai, fellépésük után táncházba hívták a helyieket. A helyi Brass Band Zenekar műsora mellett a marcali Három Tenor és Jáger Gyula jóvoltából retro muzsikákra mulathattak a tótiak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában