Kadéteskü

2022.09.21. 18:25

Letették a kadétesküt a fiatal középiskolások

Letették a kadétesküt a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium diákjai szerdán. Az intézményben idén 30 új fiatal kezdet el tanulni a honvédelem alapjait. Az iskolában negyedik éve képeznek kadétokat.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Kaposvár – Örülök, hogy ilyen csinos hölgy is a katonai pályát választotta – mondta Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke az egyik kadét lánynak miután személyes átadta neki az állományjelzőjét. A katonai vezető mind a harminc fiatalnak gratulált és mindenkinek mondott néhány kedves szót.

A szabási Kovács Lili Vivien is letette az esküt. A kilencedikes diák lapunknak elmondta, a családjában több katona is van, ezért érezte fontosnak, hogy erre a képzésre jelentkezzen. A tanulók amellett, hogy honvédelmi ismeretekkel gazdagodnak, a fegyelmet is megtanulják és egy civil szakmát is szereznek. Kovács Lili Vivien hozzátette, autószerelő szeretne lenne, mert azzal a honvédség kötelekében is tud majd dolgozni. Bálint Barna egy másik kadét is azért választotta a Eötvös-iskolát, mert felmenői között többen is szolgáltak a honvédségnél. A kilencedikes fiatal elmondta, nagyon tetszik neki az iskola, a testnevelés órák azonban tízszer nehezebbek, mint egy normál intézményben. 
 


Bozó Tibor ünnepi beszédében kiemelte, jelenleg 119 kadétiskola van az országban, ahol több mint 3600-an tanulnak. Hozzátette, a Magyar Honvédségnek kellenek a jó katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a szerződéses legénységi állományú katonák és a kiválóan képzett önkéntes tartalékosok. Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében elmondta, aki ezt a pályát választja, a honvédelem bármely területén teszi a dolgát, az soha sem csak a saját karrierjére gondol, hanem közösségben gondolkodik. – Látva a felbolyduló világot, most ilyen emberekre van szükség – jegyezte meg a város vezetője. Az eseményen azok a kadéttanulók akik a 2021-2022-es tanévben kiváló eredményt elértek, arany és ezüst fokozatú állományjelzőt kaptak ajándékba.  

Hazaszeretetre nevelnek

Takács Szilvia az idén hatvan éves Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium igazgatója az eskütételen elmondta, az intézményben a tanulók hazafias nevelésére, a hazaszeretet fontosságára mindig kiemelt figyelmet fordítottak. Hangsúlyozta, a honvéd kadét képzés segít abban, hogy a diákok szellemileg és erőnlétileg felkészüljenek a haza védelmére és egy civil szakma fortélyait is elsajátítsák.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában