Igény

2022.09.03. 13:57

Gázártámogatást is lehet kérni a kormányablakokban

A legalább három kiskorú gyermeket nevelő szülő jogosult a gázártámogatásra, de ez nem jár automatikusan. Az igényt ugyanakkor csak annak kell benyújtani, aki jelenleg nem részesül a támogatásban.

Munkatársunktól

Fotó: TIBOR KOVACS

A kérelem kitöltése mellett szükséges a fogyasztói szerződés másolatának, egy számlának és egy befizetési bizonylatnak a csatolása. Fontos, hogy a fogyasztói szerződés és a számla az igénylő nevére szóljon. A kormányablakok a kérelmeket befogadják, és 24 órán belül elektronikus úton a Magyar Államkincstárhoz továbbítják. 
A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Tehát a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, a piaci ár, 1020 forint tizedét. 
Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók. 
A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (pl. mozgássérültek) is áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek. A kedvezményre jogosult minden olyan fogyasztó, aki vagy akivel egy háztartásban élő személy napi rendszerességgel használ ilyen segédeszközt. 
A kérelem benyújtása során új felhasználási hely esetén igazolni szükséges a szolgáltatásra vonatkozó szerződéses jogviszonyt, vagy ha már történt számlakibocsátás, a kérelem benyújtása előtt kézhez kapott utolsó számla teljesítését. A kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a kedvezményes év folyamán bármikor benyújtható. 
 

Figyelem, határidő közeleg!

2022. szeptember 30-ig hosszabbította meg az Ország­gyűlés a veszélyhelyzet megszűnését követően a közgyógyellátásra való jogosultságokat, valamint ehhez kapcsolódóan a közgyógyellátási igazolványok érvényességét. A Somogy Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya felhívja a figyelmet, hogy ennek értelmében a közgyógyellátásra jogosultaknak legkésőbb szeptember 30. napjáig új kérelmet szükséges benyújtaniuk a lakcím szerint illetékes járási hivatalhoz, hogy a jogosultságuk folyamatos legyen. A rendelkezés Somogy megyében 1676 közgyógyellátásra jogosult személyt érint. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában