Horgászok bánatára

2022.09.14. 20:00

Kevesebb hal kerül a vízbe, drágul a horgászjegy

A háborús infláció és az évszázad aszályának együttes következményei a magyar haltermelési, halgazdálkodási és a horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintik.

H. M.

Fotó: Lang Róbert

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) támogatja a haltelepítéseket, a kiírásokat szeptember 15-ig közzéteszik, s az egyesületek legfeljebb kétmillió forintra pályázhatnak. A magas halárak miatt várhatóan számos somogyi egyesület kevesebb halat telepít az ősszel, s helyenként jelentősen megdrágulhatnak a területi engedélyek. Szabó János, a Horgászegyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke szerint az egyesületi vezetők nagy része nem készült fel a kialakult helyzetre. 
Az elnök közölte, a Mohosz korábban főként az őshonos halak telepítését támogatta, most a háromnyaras pontyok beszerzéséhez is igényelhetnek támogatást az egyesületek. A halpiacon jelentős áremelkedés zajlott le az elmúlt egy évben, tavaly ősszel egy kiló ponty ára nagyjából 890 forint volt, a 2022-es őszi idényben kilónként csaknem 1500 forint körüli összeggel számolhatnak a horgász közösségek vezetői. – Szinte minden egyesületnek megvan a saját beszállítója, akivel rendszerint még az év elején megbeszélik, hogy mennyi, s milyen fajta halra lesz szükség – mondta Szabó János. – Helyenként akár 10–30 százalékkal kevesebb hal kerülhet idén a vizekbe. 
2023-ban tovább drágulnak a területi, illetve a napi jegyek, mert ebben a piaci közegben nem fenntartható a jelenlegi ár. Azt mondta, bízik benne, hogy emiatt nem csökken számottevően a horgászok száma. Szervezetükhöz jelenleg 56 egyesület tartozik, közel 18 ezer horgászt tartanak nyilván. 

Közös érdek 

A szeptember 15-től 2023. április 30-ig telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a Mohosz weblapján szeptember 15-ig közzéteszi. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a ponty háromnyaras korosztályának beszerzését is támogatják, s a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad a kisebb horgászegyesületeknek a vízterület nagyságától függetlenül a piaci ponty kizárólagos telepítésére is. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában